Картофопроизводители блокираха ГКПП "Илинден" (ВИДЕО)

Една част от земеделските организации не са съгласни със споразумението с Кирил Вътев

Новини
12:10 - 10 Февруари 2024
2503
Картофопроизводители блокираха ГКПП "Илинден" (ВИДЕО)

От Националната асоциация на картофопроизводителите и Сдружението "Обединени земеделски производители" обявиха, че не подкрепят постигнатото в петък споразумение на други земеделски организации с правителството и ще продължат с пътните блокади.

Картофопроизводителите блокираха в 11.00 часа граничния пункт с Гърция Илинден - Ексохи, след разклона за с. Садово, съобщи БНР. Блокадата ще продължи до 14 часа. 

От тяхната асоциация обявиха, че "няма да участват в уговорени мачове" и замразяват членството си в Българската аграрна камара, защото не подкрепят подписването на меморандум с кабинета.

Картофопроизводителите настояват правителството да поиска преразглеждане на европейската зелена сделка, да бъде спрян вноса на земеделски продукти от трети страни, които не отговарят на европейските стандарти, както и допълнителни компенсации за фермерите в планински и полупланински райони.

От "Обединени земеделски производители" настояват за нормативни промени, засягащи държавното подпомагане за сектора, данъчни и регулативни облекчения.

"Всички земеделци ще получат допълнителни помощи. Въпреки че има претенции от такива, които не участваха в разговорите, но постигнатото ще получат абсолютно всички", увери министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в "Панорама".

Постигнатата договореност е малките стопанства до 300 ха да получат безусловно по-големи помощи, а само едрите земеделци ще доказват загуби, за да получат допълнително финансиране до определен таван. В неделя отново земеделските асоциации ще се срещнат с правителството, за да изчистят конкретните суми и текстове на споразумението, а то ще бъде подписано в понеделник.

">