Кюфтета с овесени ядки в доматен сос

за 4 порции, 60 мин

Кухня
07:25 - 30 Ноември 2021
1780
Кюфтета с овесени ядки в доматен сос

Продукти

2 глави лук

2 скилидки чесън

2-3 клонки босилек

400 г мляно телешко или друга кайма по избор

1 яйце

1 с.л. овесени ядки

сол и черен пипер

1 с.л. зехтин или олио

2 с.л. доматено пюре

800 г белени домати – може от консерва

2 клонки от розмарин

2 дафинови листа

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Половината се омесват с каймата, заедно с нарязаните на дребно листа босилек, яйцето, овесените ядки, сол и черен пипер.

Загрява се зехтинът или олиото и се запържват останалият лук и чесън на средна температура 1-2 мин.

Добавя се доматеното пюре и се разбърква на котлона. Прибавят се нарязаните домати и 250 мл вода, розмаринът и дафиновите лиса.

Подправя се със сол и черен пипер и се готви на тих огън около 40 мин.

През това време се оформят кюфтенца и се подреждат в тава с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 12-15 мин. Добавят се в готовия доматен сос.