Кюфтета с овесени ядки в доматен сос
за 4 порции, 60 мин
Продукти
2 глави лук
2 скилидки чесън
2-3 клонки босилек
400 г мляно телешко или друга кайма по избор
1 яйце
1 с.л. овесени ядки
сол и черен пипер
1 с.л. зехтин или олио
2 с.л. доматено пюре
800 г белени домати – може от консерва
2 клонки от розмарин
2 дафинови листа
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Половината се омесват с каймата, заедно с нарязаните на дребно листа босилек, яйцето, овесените ядки, сол и черен пипер.
Загрява се зехтинът или олиото и се запържват останалият лук и чесън на средна температура 1-2 мин.
Добавя се доматеното пюре и се разбърква на котлона. Прибавят се нарязаните домати и 250 мл вода, розмаринът и дафиновите лиса.
Подправя се със сол и черен пипер и се готви на тих огън около 40 мин.
През това време се оформят кюфтенца и се подреждат в тава с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 12-15 мин. Добавят се в готовия доматен сос.