Леща кремсупа с картофи , кимион и куркума

за 4 порции, 60 мин

Кухня
09:34 - 09 Декември 2021
4048
Леща кремсупа с картофи, кимион и куркума

Продукти

1 глава лук

1 скилидка чесън

150 г моркови

100 г картофи

150 г леща по избор

2 с.л. зехтин или олио

750 мл зеленчуков бульон

сол и черен пипер

1 ч.л. куркума

1-2 щипки смлян кимион

1-2 щипки лют червен пипер

2 с.л. сок от лайм или лимон

50 мл течна сметана или прясно мляко

семена кимион за поръсване

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват.

Обелените картофи и моркови с нарязват на парчета.

В загретия зехтин или олио се запържват 1-2 мин. лукът и чесънът.

Добавят се морковите и картофите и се сотира още около 1 мин.

Слага се лещата, разбърква се и се сипва бульонът.

Подправя се със сол, черен пипер, сока от лайм и се готви на средна температура 20-25 мин. до сваряване.

Супата се пасира и се разбърква със сметаната и подправките.

Поръсва се отгоре със семената кимион, който може да се запече на сух тиган.