Леща кремсупа с картофи , кимион и куркума
за 4 порции, 60 мин
Продукти
1 глава лук
1 скилидка чесън
150 г моркови
100 г картофи
150 г леща по избор
2 с.л. зехтин или олио
750 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
1 ч.л. куркума
1-2 щипки смлян кимион
1-2 щипки лют червен пипер
2 с.л. сок от лайм или лимон
50 мл течна сметана или прясно мляко
семена кимион за поръсване
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват.
Обелените картофи и моркови с нарязват на парчета.
В загретия зехтин или олио се запържват 1-2 мин. лукът и чесънът.
Добавят се морковите и картофите и се сотира още около 1 мин.
Слага се лещата, разбърква се и се сипва бульонът.
Подправя се със сол, черен пипер, сока от лайм и се готви на средна температура 20-25 мин. до сваряване.
Супата се пасира и се разбърква със сметаната и подправките.
Поръсва се отгоре със семената кимион, който може да се запече на сух тиган.