Мариновано кисело мляко с билки
за 500 г, 20 мин
Продукти
500 г кисело мляко с висока масленост – може и гръцки йогурт, който е с 10% масленост
3 скилидки чесън
1 портокал
1 лимон
400 мл зехтин или олио
2 клонки от розмарин
4 клонки мащерка
2 дафинови листа
Приготвяне
Киселото мляко се изцежда през гъста цедка – най-добре за 24 часа в хладилника.
Чесънът се обелва.
Отрязват се с белачка по 3 тънки ленти кора от портокала и лимона.
В стъклен буркан се сипва половината зехтин или олио.
Пускат се вътре скилидките чесън, цитрусовите кори, клонките розмарин и мащерка и дафиновите листа.
Гребват се от отцеденото кисело мляко топки около 3 см с лъжичка и внимателно се пускат в мазнината в буркана.
Залива се с останалия зехтин или олио.
Оставя се да се маринова поне за 1 денонощие преди консумация.
Може да се съхранява в хладилника 1-2 седмици.
Топчетата мариновано кисело мляко са чудесни върху прясно изпечен или препечен хляб, като се гарнира със семки, ядки, домат, доматено пюре, лук и др. Поръсва се със сол, черен пипер, червен пипер.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Картофена торта - варианти и за гарнитура, и за основно", "Лучена пита в модерни вариации", "Дюлев сладкиш с орехи", "Есенни рецепти с богат вкус и бедни на калории", "Мушмули на мармалад, желе и ликьор".