Мариновано кисело мляко с билки

за 500 г, 20 мин

Кухня
08:28 - 06 Ноември 2019
662
Мариновано кисело мляко с билки

Продукти

500 г кисело мляко с висока масленост – може и гръцки йогурт, който е с 10% масленост

3 скилидки чесън

1 портокал

1 лимон

400 мл зехтин или олио

2 клонки от розмарин

4 клонки мащерка

2 дафинови листа

 

Приготвяне

Киселото мляко се изцежда през гъста цедка – най-добре за 24 часа в хладилника.

Чесънът се обелва.

Отрязват се с белачка по 3 тънки ленти кора от портокала и лимона.

В стъклен буркан се сипва половината зехтин или олио.

Пускат се вътре скилидките чесън, цитрусовите кори, клонките розмарин и мащерка и дафиновите листа.

Гребват се от отцеденото кисело мляко топки около 3 см с лъжичка и внимателно се пускат в мазнината в буркана.

Залива се с останалия зехтин или олио.

Оставя се да се маринова поне за 1 денонощие преди консумация.

Може да се съхранява в хладилника 1-2 седмици.

Топчетата мариновано кисело мляко са чудесни върху прясно изпечен или препечен хляб, като се гарнира със семки, ядки, домат, доматено пюре, лук и др. Поръсва се със сол, черен пипер, червен пипер.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете новия брой с акценти: "Картофена торта - варианти и за гарнитура, и за основно", "Лучена пита в модерни вариации", "Дюлев сладкиш с орехи", "Есенни рецепти с богат вкус и бедни на калории", "Мушмули на мармалад, желе и ликьор".