Плодово тирамису руло с еспресо

за 10 парчета, 55 мин

Кухня
10:27 - 02 Октомври 2024
1906
Плодово тирамису руло с еспресо

Продукти

4 яйца

1 щипка сол

3 с.л. силно еспресо кафе - хладко

120 г захар

100 г брашно (може 10-20 г повече)

1 и ½ с.л. какао на прах

1 лайм

250 г почистени меки плодове по избор

500 г маскарпоне или извара крем за десерти (може да се смеси рикота или друга дребнозърнеста извара със заквасена сметана)

½ пак. желатин (може и без да се желира)

1 пак. ванилова захар

мед за подслаждане на вкус

2 с.л. амарето ликьор

1 ч.л. пудра захар

 

Приготвяне

Застила се плитка голяма тава с хартия за печене. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.

Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с кафето и 100 г захар до кремообразно.

Прибавят се с пресяване брашното и какаото.

Добавят се белтъците и се разбърква внимателно.

Тестото се изсипва в тавата и се разстила равномерно. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 10-12 мин.

Поръсва се кухненска кърпа с останалата захар. Блатът се поставя върху захарта с хартията нагоре. Хартията се напръсква с малко вода и внимателно се отлепва.

Блатът се навива с помощта на кърпата откъм дългата страна на руло. Оставя се да изстине.

Настъргва се фино ½ ч.л. кора лайм. Изцежда се 2 с.л. сок.

Плодовете се нарязват на малки кубчета.

Смесва се изварата с лайм кората. Желатинът се смесва с лайм сока и ваниловата захар. Прибавя се към изварата и всичко се разбърква енергично.

Прибавя се плодът, мед и амарето ликьора и се разбърква.

Плънката се разпределя върху блата, поставн върху кухненската кърпа. Завива се отново с помощта на кърпата. Оставя се в хладилника за 2 часа да се стегне.

Поръсва се с пудрата захар и се нарязва при поднасяне.