Плодово тирамису руло с еспресо
за 10 парчета, 55 мин
Продукти
4 яйца
1 щипка сол
3 с.л. силно еспресо кафе - хладко
120 г захар
100 г брашно (може 10-20 г повече)
1 и ½ с.л. какао на прах
1 лайм
250 г почистени меки плодове по избор
500 г маскарпоне или извара крем за десерти (може да се смеси рикота или друга дребнозърнеста извара със заквасена сметана)
½ пак. желатин (може и без да се желира)
1 пак. ванилова захар
мед за подслаждане на вкус
2 с.л. амарето ликьор
1 ч.л. пудра захар
Приготвяне
Застила се плитка голяма тава с хартия за печене. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Белтъците се разбиват с щипката сол на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с кафето и 100 г захар до кремообразно.
Прибавят се с пресяване брашното и какаото.
Добавят се белтъците и се разбърква внимателно.
Тестото се изсипва в тавата и се разстила равномерно. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 10-12 мин.
Поръсва се кухненска кърпа с останалата захар. Блатът се поставя върху захарта с хартията нагоре. Хартията се напръсква с малко вода и внимателно се отлепва.
Блатът се навива с помощта на кърпата откъм дългата страна на руло. Оставя се да изстине.
Настъргва се фино ½ ч.л. кора лайм. Изцежда се 2 с.л. сок.
Плодовете се нарязват на малки кубчета.
Смесва се изварата с лайм кората. Желатинът се смесва с лайм сока и ваниловата захар. Прибавя се към изварата и всичко се разбърква енергично.
Прибавя се плодът, мед и амарето ликьора и се разбърква.
Плънката се разпределя върху блата, поставн върху кухненската кърпа. Завива се отново с помощта на кърпата. Оставя се в хладилника за 2 часа да се стегне.
Поръсва се с пудрата захар и се нарязва при поднасяне.