Пуешка (пилешка) гъбена супа с морковени кюфтенца

за 4 порции, 45 мин

Кухня
10:37 - 18 Октомври 2022
2364
Пуешка (пилешка) гъбена супа с морковени кюфтенца

Продукти

За кюфтенцата:

2 моркова

3 жълтъка

2 с.л. брашно

100 г царевица от консерва

100 г корнфлейкс

сол и черен пипер

олио

За супата:

250 г гъби по избор

500 г пуешко или пилешко филе от гърди

1 голяма глава лук

3 с.л. препържено масло

сол и черен пипер

9 с.л. бяло вино

100 мл птичи бульон

200 мл течна готварска сметана или прясно мляко

2 с.л. наситнен магданоз

 

Приготвяне

Обелените моркови се настъргват. Смесват се с жълтъците, брашното, царевицата и корнфлейкса. Подправя се със сол и черен пипер.

С лъжица се загребва от сместа и се изпържват в загрятото олио кюфтенца до златисто кафяво. Отцеждат се върху кухненска хартия. Оставят се на топло във фурната – на 60 градуса.

Гъбите се нарязват на парченца. Пуешкото фоле се нарязва на тънки ивици. Лукът се наситнява.

Пуешкото се запържва в разтопеното масло на порции за по 3 мин. Подправя се със сол и черен пипер, изважда се от тигана и се слага на топло във фурната.

В същата мазнина се сотират лукът и гъбите 2-3 мин. и се деглазира с виното, като се оставя силно да кипне. Добавя се течната сметана – може и малко вода за разреждане. Къкри около 5 мин.

Връща се пуешкото, подправя се със сол и черен пипер. Поръсва се с магданоз. Поднася се с морковените кюфтенца.