Как да се справим с болката във врата?

Масаж, гимнастика и кубчета лед облекчават дискомфорта

Здраве
16:10 - 04 Февруари 2024
49418
Как да се справим с болката във врата?

Напоследък все повече хора страдат от болки в гърба и врата, заради неправилна стойка при работа с компютър. Проблемът засяга 16% от жените и 10% от мъжете, твърдят специалистите.

При трудно завъртане на главата в ляво или дясно, чудеса върши професионалния масаж. Човек обаче не винаги има време или средства за това. Ето защо на помощ идват няколко бързи и лесни за реализация идеи, които ще решат проблема.

Ако болката се появи в следствие на неправилна стойка, може да си помогнете и сами, твърдят специалистите. Те съветват да се вземе стол, който отговаря на височината на бюрото. Краката трябва да стъпват стабилно на пода, а гърбът - да е изправен. Телефонната слушалка не бива да се държи между ухото и рамото, защото това влошава проблема.

Работещите в офис трябва да стават от бюрото на всеки кръгъл час, за да се променя положението на тялото. В обедната почивка те трябва да излизат навън за кратка разходка. Ако е студено, човек може да направи кратка гимнастика до бюрото си.

Обикновено болките във врата пълзи и към гърба, тъй като ти свързва един мускул, който започва от основаната част на черепа и продължава по гръбнака до средната част на гърба. Схващане само на едно място може да доведе до дискомфорт в друга част на гърба. Има обаче едно лесно и ефективно упражнение, което облекчава това състояние.

Човек трябва да вземе топка за тенис и да се облегнете на стената. Поставя я между дясната плешка и гръбнака. Започва да въртите рамото си. Това движение прави вътрешен масаж на мускула и той се отпуска. Упражнението се повтаря и от лявата страна. Така без много усилия и време си спестявате неприятната болка.

Друга възможност е човек да си направи контрастни компреси – първо поставя на болното място няколко бучки лед увити в памучна кърпа, а след това и бутилка с топла вода, която също трябва да е увита в кърпа.

Добре е обаче да се знае, че болката във врата може да бъде доста силна, но би трябвало да изчезне в рамките на една до две седмици, въпреки че при някои хора може да отнеме няколко месеца, докато се почувстват по-добре. И в двата случая е важно човек да се консултира с лекар, тъй като този дискомфорт може да е признак и за по-сериозно заболяване.