Сметанова торта с горски плод и целувки

за 12 парчета, 40 мин

Кухня
10:40 - 18 Октомври 2022
3301
Сметанова торта с горски плод и целувки

Продукти

65 г брашно

150 г захар

2 яйца

1 щипка сол

6 листа желатин или 2/3 пак. на гранули

500 г малини или друг горски плод (може замразени(

300 мл течна сметана за разбиване (може да се замени със заквасена сметана или изцедено кисело мляко)

½ лимон

5 белтъка

4 с.л. малинов ликьор или малинов сироп

40 г готови целувки

 

Приготвяне

Яйцата се разбиват с 65 г захар и щипката сол до побеляване. Добавя се брашното и се разбърква.

Тестото се изсипва във фирма с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (160 градуса с вентилатор) 15-20 мин. Оставя се да изстине и се изважда от формата.

Желатинът се накисва в студена вода да набъбне.

Половината малини се пасират и се прецеждат.

Сметаната се разбива. Лимонът се изцежда. Разбиват се белтъците на твърд сняг.

Смесват се изцеденият желатин, 1 с.л. лимонов сок и останалата захар на топла водна баня докато желатинът се разтвори. Маха се от водната баня и се разбива енергично с белтъците.

Добавят се малиновото пюре и сметаната с разбъркване. Прибавят се внимателно и целите малини.

Блатът се напръсква с малиновия ликьор или сироп. Намазва се с крема и се слага в хладилника за около 4 часа.

Поръсва се с натрошените целувки.