Спасяването на коледните курабийки от издънки
В никакъв случай не се налага да изхвърляме тесто или готова продукция
Коледните курабийки са съвършеното изящество на празника с изумително разнообразие. А в същото време не са никак сложни за приготвяне. Още повече, ако знаем някои хватки, включително и да поправим грешки и издънки, без да е нужно да изхвърляме тесто или готова продукция.
1 Всичко нужно – и продукти, и уреди (най-вече точилка и формички за изрязване), трябва да е подготвено предварително.
2 Ако се чувствате стресирани от многото работа в кухнята непосредствено преди или точно по Коледа, точно курабийките са онова, което може да се приготви доста преди празниците. Отлежаването им ги прави още по-добри. А тестото – често няколко вида, без никакъв проблем се омесва и няколко седмици по-рано и се замразява. Изважда се от фризера в деня на печенето.
3 Не е нужно да се прекалява с ръсене на брашно при разточването на тестото. Често дори изобщо не е необходимо, заради достатъчната му масленост при коледните курабийки. Повече брашно на плота само ще ги направи прекалено сухи и няма „да се топят в устата”.
4 Винаги трябва да се използват яйца с размер М – средния. По-големите или по-малките със сигурност ще променят консистенцията на тестото.
5 Ако тестото е прекалено сухо и ронливо, просто се добавя още малко масло или жълтък в него. Твърде мекото тесто пък се оставя в хладилника поне за час или се добавя още малко брашно.
6 Ако готовите курабийки са прекалено твърди, на помощ идва желе, конфитюр, мармалад. Сладкото се загрява леко, намазват се бисквитките и се слепват по две. След ден-два отново са идеално меки.
7 Ако курабийките са се раздули прекалено при печенето (заради сбъркано количество набухвател, например) и вместо малки отделни сладки, се е получила една цяла в тавата, в никакъв случай не трябва да отива на боклука тази ценност. Раздробява се на трохи и се използва за основа на чийзкейк или за пластове в плодови десерти с кисело мляко, извара, крем сирене.