Суго? Нещо като сос – повече като лютеница СТЪПКА ПО СТЪПКА
Италианците, чиято кухня взе да ни става ежедневие, казват: най-доброто нещо, което може да се случи на доматите, е да се срещнат с пастата. Така си е, доматеният сос е най-главният герой за прочутите във всякакви форми и големини италиански тестени изделия. Готвят се и по други традиционни начини, но с домати…
И не случайно доматеният сос точно за паста си има свое име – суго. С разни билки и не само. Нещо като сос е наистина, но май повече прилича на нашенската лютеница. Която си е също доматен сос, но с повечко пиперки.
Да забъркаме стъпка по стъпка и суго и да си го подредим в бурканчетa редом с лютеницата.
Предлагаме класическо суго от домати, но и суго от чушки.
ОСНОВНИТЕ ПРОДУКТИ ЗА КЛАСИКАТА
за 8 бурканчета, 60 мин
За суго са нужни напълно узрели домати – 3 кг, както и 6 пресни дафинови листа или 3 сухи, 12 клонки мащерка, 10 клонки риган, 5 клонки розмарин, 400 г целина, 400 г лук, 5 скилидки чесън, 100 мл зехтин, 2 с.л. кафява захар, сол и черен пипер на вкус, 5 с.л. балсамов оцет.
1
Внимателно, но и щедро – да не остане нищо твърдо, се отстранява с остър нож „кочанчето” на всеки домат.
2
Доматите се бланшират във вряща вода на порции за по за 1-2 мин. и се изваждат с решетеста лъжица.
3
Горещите домати незабавно се слагат в ледена вода, за да се шокира кожичката и да се обелят по-лесно. Вече обелени се нарязват на кубчета.
4
Билките се подготвят на букет: дафиновите листа, мащерката, риганът и розмаринът се завързват с кухненски конец.
5
Целината, лукът, чесънът се нарязват на дребно. Загрява се зехтинът. Слагат се целината и лукът и се запържват, но не до кафяво. Добавя се чесънът и се разбърква за кратко. Поръсва се кафявата захар и се оставя да се разтвори.
6
Прибавят се доматите, 2 ч.л. сол, черен пипер и букетът билки. Ври без капак на тих огън 45 мин.
7
Билковият букет се изважда, иначе ароматът ще бъде твърде силен. Сипва се балсамовият оцет и след опитване още малко сол, ако е нужно.
8
Готовото суго се сипва в бурканчета или бутилки с широко гърло. Използва се пресен – за около седмица в хладилника, или се консервира.