Суго? Нещо като сос – повече като лютеница СТЪПКА ПО СТЪПКА

Кухня
09:43 - 18 Септември 2020
6294
Суго? Нещо като сос – повече като лютеница СТЪПКА ПО СТЪПКА

Италианците, чиято кухня взе да ни става ежедневие, казват: най-доброто нещо, което може да се случи на доматите, е да се срещнат с пастата. Така си е, доматеният сос е най-главният герой за прочутите във всякакви форми и големини италиански тестени изделия. Готвят се и по други традиционни начини, но с домати…

И не случайно доматеният сос точно за паста си има свое име – суго. С разни билки и не само. Нещо като сос е наистина, но май повече прилича на нашенската лютеница. Която си е също доматен сос, но с повечко пиперки.

Да забъркаме стъпка по стъпка и суго и да си го подредим в бурканчетa редом с лютеницата.

Предлагаме класическо суго от домати, но и суго от чушки.

ОСНОВНИТЕ ПРОДУКТИ ЗА КЛАСИКАТА

за 8 бурканчета, 60 мин

За суго са нужни напълно узрели домати – 3 кг, както и 6 пресни дафинови листа или 3 сухи, 12 клонки мащерка, 10 клонки риган, 5 клонки розмарин, 400 г целина, 400 г лук, 5 скилидки чесън, 100 мл зехтин, 2 с.л. кафява захар, сол и черен пипер на вкус, 5 с.л. балсамов оцет.

 

 

1

Внимателно, но и щедро – да не остане нищо твърдо, се отстранява с остър нож  „кочанчето” на всеки домат.

2

Доматите се бланшират във вряща вода на порции за по за 1-2 мин. и се изваждат с решетеста лъжица.

3

Горещите домати незабавно се слагат в ледена вода, за да се шокира кожичката и да се обелят по-лесно. Вече обелени се нарязват на кубчета.

4

Билките се подготвят на букет: дафиновите листа, мащерката, риганът и розмаринът се завързват с кухненски конец.

5

Целината, лукът, чесънът се нарязват на дребно. Загрява се зехтинът. Слагат се целината и лукът и се запържват, но не до кафяво. Добавя се чесънът и се разбърква за кратко. Поръсва се кафявата захар и се оставя да се разтвори.

6

Прибавят се доматите, 2 ч.л. сол, черен пипер и букетът билки. Ври без капак на тих огън 45 мин.

7

Билковият букет се изважда, иначе ароматът ще бъде твърде силен. Сипва се балсамовият оцет и след опитване още малко сол, ако е нужно.

8

Готовото суго се сипва в бурканчета или бутилки с широко гърло. Използва се пресен – за около седмица в хладилника, или се консервира.