Телешко печено с дюли и праз
за 4 порции, 90 мин
Продукти
900 г цяло парче телешко месо без кост – най-добре от бут
3 стръка праз
2 дюли – около 300 г общо
2 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер
2 с.л. олио или зехтин
350 мл бяло вино
5 стръка прясна майорана или 1 с.л. суха
3 с.л. желе от дюли
Приготвяне
Празът се нарязва на парчета по около 5 см дълги.
Дюлите се разполовяват, почистват се от семето и без да се белят се нарязват на едри полумесеци. Веднага се поливат с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
Месото се подправя със сол и черен пипер. Запържва се в загрятото олио или зехтин от всички страни и се изважда от тигана.
В същата мазнина се слагат дюлите и празът и се запържват за кратко. Сипва се виното, слага се майораната и се оставя силно да кипне.
Месото се пече в загрята фурна на 190 градуса около 70 мин., като се обръща веднъж в средата на печенето.
Към края на печенето месото се намазва с желето от дюли и се поръсва с още малко сол и черен пипер.
Гарнира се с майоранените дюли и праз.
По същия начин може да се приготви печено с дюли и праз и със свинско месо. Или руло от смляно месо със същата гарнитура.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".
Отново само за 1 лев.