Телешко печено с дюли и праз

за 4 порции, 90 мин

Кухня
11:37 - 19 Декември 2019
4269
Телешко печено с дюли и праз

Продукти

900 г цяло парче телешко месо без кост – най-добре от бут

3 стръка праз

2 дюли – около 300 г общо

2 с.л. лимонов сок

сол и черен пипер

2 с.л. олио или зехтин

350 мл бяло вино

5 стръка прясна майорана или 1 с.л. суха

3 с.л. желе от дюли

 

Приготвяне

Празът се нарязва на парчета по около 5 см дълги.

Дюлите се разполовяват, почистват се от семето и без да се белят се нарязват на едри полумесеци. Веднага се поливат с лимоновия сок, за да не потъмнеят.

Месото се подправя със сол и черен пипер. Запържва се в загрятото олио или зехтин от всички страни и се изважда от тигана.

В същата мазнина се слагат дюлите и празът и се запържват за кратко. Сипва се виното, слага се майораната и се оставя силно да кипне.

Месото се пече в загрята фурна на 190 градуса около 70 мин., като се обръща веднъж в средата на печенето.

Към края на печенето месото се намазва с желето от дюли и се поръсва с още малко сол и черен пипер.

Гарнира се с майоранените дюли и праз.

По същия начин може да се приготви печено с дюли и праз и със свинско месо. Или руло от смляно месо със същата гарнитура.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете специалното издание за Коледа и Нова година с акценти: "Свинско с тиква в традицията на празничното печено", "Пълнена пуйка с кюфтенца и наденички", "Звездни курабийки", "Как се белят лесно трудните кестени", "Пържените филийки като уникален десерт".

Отново само за 1 лев.