Торта "Шарлота" с горски плодове (СТЪПКА ПО СТЪПКА)
за 6 порции, 70 мин
Продукти
За бишкотения блат:
120 г брашно, 20 г нишесте, 2 ч.л. бакпулвер, 140 г захар, 1 щипка сол, 4 яйца, 220 г конфитюр от горски плодове по избор.
За пълнежа:
350 г различни горски плодове – малини, ягоди, боровинки, къпини, касис, още 50 г малини или друг вид горски плод, 50 г конфитюр от горски плодове по избор, 6 листа желатин или 1 пак. на гранули, 1 шушулка ванилия (може да се замени с 1-2 ч.л. ванилов екстракт и 1-2 пак. ванилова захар), 300 г гъсто кисело мляко, 60 г захар, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 2 ч.л. лимонов сок, 400 мл течна сметана за разбиване.
За украсата:
100 г различни горски плодове, 1 ч.л. пудра захар.
1
За блата се разбиват 120 г захар, щипката сол и яйцата до побеляване. Добавят се смесените брашно, нишесте и бакпулвер на няколко порции с разбъркване. Разстила се в плитка тава с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 7-9 мин. до светло жълто. Поръсва се кърпа с останалите 20 г захар. Обръща се блатът върху нея, намазва се хартията с малко студена вода и се отлепва. Изстиналият блат се намазва с конфитюра.
2
Блатът се навива на руло. Около половината се нарязва на филийки с дебелина 8 мм – около 15 бройки. Останалото може да се нареже и да се слепи със сладолед като допълнителен сладкиш.
3
Купа във формата на полусфера се намазва леко с масло.
4
Върху маслото се залепва прозрачно фолио, което да излиза и извън купата.
5
С филийките руло се облепва купата отвътре. Отрязва се стърчащото извън ръба.
6
50 г малини се пасират с конфитюра от горски плодове за пълнежа.
7
Желатинът се накисва в студена вода. Смесват се киселото мляко със захарта, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок. Загрява се 50 мл от течната сметана, маха се от котлона, добавя се набъбналият желатин да се разтвори. Постепенно се разбърква с 5 с.л. от овкусеното кисело мляко. Добавя се останалото кисело мляко и се разбърква. Оставя се 10-15 мин. в хладилника. Разбива се останалата сметана и се добавя постепенно към охладеното кисело мляко.
8
Тортата се пълни с 1/3 от крема. Полива се 1/3 от пасираните малини и само леко се разбърква с лъжица.
9
Поръсват се 1/3 от пресните плодове. Добавят се като се редуват на още два пласта киселото мляко, пасираните малини и горските плодове. Слага се в хладилника за поне 5 часа.
10
Тортата се обръща върху поднос.
11
Внимателно се поставя във вертикално положение, като се отстранява фолиото.
12
Декорира се пресни горски плодове и се поръсва с пудра захар.