Артистичен горещ шоколад на клечка
за 20 чаши, 45 мин
Продукти
2 шушулки кардамон или 1 ч.л. кардамон на прах
1 пръчка канела или ½ ч.л. канела на прах
1 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар
60 г захар
200 мл течна сметана
300 г тъмен шоколад
100 пудра захар
20 дървени пръчици
Приготвяне
Счукват се семената кардамон от шушулките. Пръчката канела се натрошава на парчета. Шушулката ванилия се разполовява по дължина и се остъргват семенцата.
Карамелизира се захарта до светло кафяво. Добавят се кардамонът, канелата и ванилията.
Сипва се сметаната и се разбърква на слаб огън докато карамелът се разтвори. Оставя се настрана да се ароматизира сместа за около 1 час.
Шоколадът се нарязва, натрошава и се разтопява на топла водна баня.
Загрява се отново карамелената сметана и се добавя през цедка в разтопения шоколад като се разбърква. Покрива се и се оставя да изстине около 40 мин. като се разбърква няколко пъти.
С помощта на лъжица и вилица се оформят 20 топчета от шоколада върху повърхност поръсена с пудрата захар. Всяко се слага на клечка. Оставят се в хладилника да се стегнат.
Сипва се горещо прясно мляко в 20 чаши и се разбърква с шоколада на клечка докато се разтопи.