Артистичен горещ шоколад на клечка

за 20 чаши, 45 мин

Кухня
09:06 - 13 Януари 2022
3992
Артистичен горещ шоколад на клечка

Продукти

2 шушулки кардамон или 1 ч.л. кардамон на прах

1 пръчка канела или ½ ч.л. канела на прах

1 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар

60 г захар

200 мл течна сметана

300 г тъмен шоколад

100 пудра захар

20 дървени пръчици

 

Приготвяне

Счукват се семената кардамон от шушулките. Пръчката канела се натрошава на парчета. Шушулката ванилия се разполовява по дължина и се остъргват семенцата.

Карамелизира се захарта до светло кафяво. Добавят се кардамонът, канелата и ванилията.

Сипва се сметаната и се разбърква на слаб огън докато карамелът се разтвори. Оставя се настрана да се ароматизира сместа за около 1 час.

Шоколадът се нарязва, натрошава и се разтопява на топла водна баня.

Загрява се отново карамелената сметана и се добавя през цедка в разтопения шоколад като се разбърква. Покрива се и се оставя да изстине около 40 мин. като се разбърква няколко пъти.

С помощта на лъжица и вилица се оформят 20 топчета от шоколада върху повърхност поръсена с пудрата захар. Всяко се слага на клечка. Оставят се в хладилника да се стегнат.

Сипва се горещо прясно мляко в 20 чаши и се разбърква с шоколада на клечка докато се разтопи.