Бъдни вечер с Lupa.bg: Бобена супа с карфиол, тиквички и тиква
за 4 порции, 25 мин
Продукти
200 г сварен боб- може от консерва
200 г карфиол
100 г бяло зеле или друго по избор
1 тиквичка
100 г зелен фасул
2 домата
200 г тиква – обелена и почистена от семките
2 моркова
2 стръка дръжкова целина (може да се използват клонки целина)
1 л зеленчуков бульон
сол и черен пипер
Приготвяне
Почистеното бяло зеле се нарязва на ивици. Карфиолът се нарязва на малки розички. Тиквичката се нарязва на тънки кръгчета или на кубчета.
Зеленият фасул се нарязва на парченца.
Доматите се обелват и се нарязват на кубчета. Тиквата се нарязва на кубчета.
Обелените моркови се разполовяват по дължина и се нарязват на полумесеци. Ако са дребни, се режат на кръгчета.
Леко обелената от нишките дръжкова целина се нарязва напречно на тънки парченца.
Кипва се бульонът и се добавят карфиолът, зелето, зеленият фасул и свареният отцеден боб, тиквата, морковите и целината. Готви се около 5 мин.
Прибавят се тиквичките и доматите и къкри още 3-4 мин.
Зеленчуците не трябва да се преваряват, а да останат леко хрупкави.
Подправя се със сол и черен пипер.