Бъдни вечер с Lupa.bg: Зеле с картофи и ябълки
за 4 порции, 45 мин
Продукти
1 глава кисело зеле
500 г картофи
2 глави лук
3 скилидки чесън
2-3 ябълки
300 мл зеленчуков бульон
½ ч.ч. бяло вино
2 с.л. зехтин или олио
2 дафинови листа
2 карамфилчета
по 1 щипка кимион и канела
1 ч.л. кафява захар
черен пипер и сол
Приготвяне
Картофите се обелват, нарязват се на по-едри кубчета и се сваряват, без да се разваряват, в малко подсолена вода.
Зелето се нарязва на ивици и се задушава заедно с наситнените лук и чесън в зехтина или олиото. Залива се с виното и се оставя да кипне.
Добавят се бульонът, дафиновите листа, карамфилчетата, кафявата захар и кимионът.
Когато заври, се слагат ябълките, нарязани на кубчета или пръчици, и къкри докато всичко омекне, но остане леко хрупкаво.
Накрая се прибавят и готовите отцедени картофи и внимателно се разбърква.
Посолява се, поръсва се с канела и черен пипер и внимателно се разбърква съвсем за кратко на тих огън, само да се обединят вкусовете.
Ястието може и да не е постно, като се добави около 200 г колбас по избор – запържва се заедно със злето.