Бъдни вечер с Lupa.bg: Зеле с картофи и ябълки

за 4 порции, 45 мин

Кухня
14:21 - 21 Декември 2021
2506
Бъдни вечер с Lupa.bg: Зеле с картофи и ябълки

Продукти

1 глава кисело зеле

500 г картофи

2 глави лук

3 скилидки чесън

2-3 ябълки

300 мл зеленчуков бульон

½ ч.ч. бяло вино

2 с.л. зехтин или олио

2 дафинови листа

2 карамфилчета

по 1 щипка кимион и канела

1 ч.л. кафява захар

черен пипер и сол

 

Приготвяне

Картофите се обелват, нарязват се на по-едри кубчета и се сваряват, без да се разваряват, в малко подсолена вода.

Зелето се нарязва на ивици и се задушава заедно с наситнените лук и чесън в зехтина или олиото. Залива се с виното и се оставя да кипне.

Добавят се бульонът, дафиновите листа, карамфилчетата, кафявата захар и кимионът.

Когато заври, се слагат ябълките, нарязани на кубчета или пръчици, и къкри докато всичко омекне, но остане леко хрупкаво.

Накрая се прибавят и готовите отцедени картофи и внимателно се разбърква.

Посолява се, поръсва се с канела и черен пипер и внимателно се разбърква съвсем за кратко на тих огън, само да се обединят вкусовете.

Ястието може и да не е постно, като се добави около 200 г колбас по избор – запържва се заедно със злето.