Бъдни вечер с Lupa.bg: Зелеви сарми в доматен сос

за 4 порции, 65 мин

Кухня
07:41 - 23 Декември 2021
3531
Бъдни вечер с Lupa.bg: Зелеви сарми в доматен сос

Продукти

8 големи листа кисело или прясно зеле

2 глави лук

2 скилидки чесън

2 с.л. наситнен пресен риган или 1 с.л. сух

2 с.л. зехтин или олио

200-250 г ориз

1 с.л. доматено пюре

100 мл зеленчуков бульон

400 г пасирани домати – може от консерва

1-2 щипки кафява захар

сол и черен пипер

 

Приготвянето

Ако зелето е прясно, листата се бланшират във вряща подсолена вода 3-4 мин. Охлаждат се в студена вода и се отцеждат. Изрязват се твърдите части.

Обелените 1 глава лук и чесън се наситняват. Запържват се в 1 с.л. загрят зехтин или олио на средна температура 1-2 мин. Смесват се с ориза, ригана, сол и черен пипер.

Завиват се сарми с оризовата плънка в зелевите листа. Може да се завържат с кухненски конец за повече стабилност.

Загрява се останалият зехтин или олио и се запържват сармите на средна температура до златисто. Изваждат се от тигана.

Обелената останала глава лук се наситнява и се запържва в същата мазнина около 1 мин. Добавя се доматеното пюре и се разбърква. Сипва се бульонът и кипва.

Прибавят се доматите, подправя се със сол, захар и черен пипер. Връщат се сармите в соса. Готви се под капак на тих огън около 25 мин.