Бъдни вечер с Lupa.bg: Зелеви сарми в доматен сос
за 4 порции, 65 мин
Продукти
8 големи листа кисело или прясно зеле
2 глави лук
2 скилидки чесън
2 с.л. наситнен пресен риган или 1 с.л. сух
2 с.л. зехтин или олио
200-250 г ориз
1 с.л. доматено пюре
100 мл зеленчуков бульон
400 г пасирани домати – може от консерва
1-2 щипки кафява захар
сол и черен пипер
Приготвянето
Ако зелето е прясно, листата се бланшират във вряща подсолена вода 3-4 мин. Охлаждат се в студена вода и се отцеждат. Изрязват се твърдите части.
Обелените 1 глава лук и чесън се наситняват. Запържват се в 1 с.л. загрят зехтин или олио на средна температура 1-2 мин. Смесват се с ориза, ригана, сол и черен пипер.
Завиват се сарми с оризовата плънка в зелевите листа. Може да се завържат с кухненски конец за повече стабилност.
Загрява се останалият зехтин или олио и се запържват сармите на средна температура до златисто. Изваждат се от тигана.
Обелената останала глава лук се наситнява и се запържва в същата мазнина около 1 мин. Добавя се доматеното пюре и се разбърква. Сипва се бульонът и кипва.
Прибавят се доматите, подправя се със сол, захар и черен пипер. Връщат се сармите в соса. Готви се под капак на тих огън около 25 мин.