Батати и авокадо на шиш с чили сос
за 8 броя, 30 мин
Продукти
1 голям батат - сладък картоф, около 500 г
2 бр. авокадо - 350 г
3 с.л. сусамово или друго олио (може да се използва и зехтин)
сол и черен пипер
2 скилидки чесън
20 г пресен джинджифил
4 стръка кориандър или магданоз
1 малко червено люто чушле
½ ч.л. семена кориандър
2 с.л. сок от лайм
1 ч.л. сироп от агаве или мед
2 с.л. оризов или друг оцет
2 с.л. соев сос
Приготвяне
Обеленият батат се нарязва на хапки. Готви се в подсолена вряща вода 5 мин. и се отцежда.
Авокадото се разполовява, махат се костилката и кората и се нарязва на хапки.
Нанизват се на шишчета с редуване бататите и авокадото. Намазват се с 1 с.л. сусамово олио и се подправят със сол и черен пипер.
Пекат се на гореща скара около 5 мин. с няколко обръщания.
Обелените чесън и джинджифил се наситняват. Пресният кориандър се нарязва на дребно. Лютото чушле се разполовява, почиства се от семките и се нарязва фино.
Счукват се заедно зърната черен пипер и кориандър. Смесва се с чесъна, джинджифила, пресния кориандър, лютото чушле, останалото сусамово олио, лайм сока, агаве сиропа, оцета и соевия сос.
С дресинга се поливат горещите шишчета.