Батати и авокадо на шиш с чили сос

за 8 броя, 30 мин

Кухня
09:58 - 26 Ноември 2025
499
Батати и авокадо на шиш с чили сос

Продукти

1 голям батат - сладък картоф, около 500 г

2 бр. авокадо - 350 г

3 с.л. сусамово или друго олио (може да се използва и зехтин)

сол и черен пипер

2 скилидки чесън

20 г пресен джинджифил

4 стръка кориандър или магданоз

1 малко червено люто чушле

½ ч.л. семена кориандър

2 с.л. сок от лайм

1 ч.л. сироп от агаве или мед

2 с.л. оризов или друг оцет

2 с.л. соев сос

 

Приготвяне

Обеленият батат се нарязва на хапки. Готви се в подсолена вряща вода 5 мин. и се отцежда.

Авокадото се разполовява, махат се костилката и кората и се нарязва на хапки.

Нанизват се на шишчета с редуване бататите и авокадото. Намазват се с 1 с.л. сусамово олио и се подправят със сол и черен пипер.

Пекат се на гореща скара около 5 мин. с няколко обръщания.

Обелените чесън и джинджифил се наситняват. Пресният кориандър се нарязва на дребно. Лютото чушле се разполовява, почиства се от семките и се нарязва фино.

Счукват се заедно зърната черен пипер и кориандър. Смесва се с чесъна, джинджифила, пресния кориандър, лютото чушле, останалото сусамово олио, лайм сока, агаве сиропа, оцета и соевия сос.

С дресинга се поливат горещите шишчета.