Бобена супа със салвия и фиде
за 4 порции, 50 мин
Продукти
Около 400 г сварен боб – може от консерва
3 главички лук - около 150 г
2 скилидки чесън
100 г пушен бекон
1 с.л. зехтин или олио
800 мл зеленчуков бульон
3 моркова - около 200 г
2 стръкчета салвия
сол и черен пипер
30 г пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал
200 г фиде или друга дребна паста
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Беконът се нарязва на кубчета и се запържва заедно с лука на средна температура в загретия зехтин или олио. Добавя се чесънът и се сотира още 1 мин. Сипва се бульонът и се оставя да заври.
Морковите се нарязват на кубчета, добавят се и се готви на средна температура около 20 мин.
Прибавят се наситнените листенца салвия и къкри още 5 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Поръсва се с настърган пармезан.
Междувременно фидето се сварява ал денте във вряща подсолена вода. Отцежда се и се поднася към супата за гарниране.
Фидето може да се добави да се свари направо в супата заедно със салвията.