Богат доматен гулаш с телешко и картофи
за 6 порции, 130 мин
Продукти
700 г говеждо/телешко месо
700 г лук
3 скилидки чесън
100 г доматено пюре
1-2 с.л. червен пипер
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. суха майорана
1 ч.л. сол
400 г домати – може от консерва
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 морков
500 г картофи
1,3 л телешки бульон
150 г заквасена сметана
1 ч.ч. червено вино
1-2 дафинови листа
малко масло
магданоз за поръсване
Приготвяне
Обеленият лук се наситнява, обеленият чесънът се нарязва на фини филийки, почистените от семето чушките - на ивици.
Месото се нарязва на малки хапки. Картофите се обелват и се нарязват на кубчета.
Лукът се запържва в малко загрято масло до леко златисто. Добавя се месото и се запържва още 5 мин. Прибавя се доматеното пюре и се разбърква на котлона. Поръсва се с червения пипер, сол, майораната и кимиона и отново се разбърква.
Деглазира се с червеното вино и се оставя да кипне. Добавят се доматите на парченца, бульонът, чесънът, чушките, морковите и дафиновият лист.
Готви се на слаб огън под капак около 1 час. Прибавят се картофите и се готви още около 25 мин.
Застройва се със заквасената сметана. Поръсва се с наситнен магданоз.
Тази супа гулаш може да се приготви и с друго месо – свинско, пилешко, дори риба.