Борш от цвекло с гъби и боб
за 4 порции, 60 мин
Продукти
2 глави червено цвекло – по около 125 г всяка
30 г сушени гъби по избор (може да се използват и пресни гъби, но със сухите е с по-наситен аромат)
4 картофа – около 300 г общо
1 глава лук
1 морков
1-2 корена магданоз или парче пащърнак
½ глава прясно зеле - около 300 г
2 с.л. олио или зехтин
1 л зеленчуков или месен бульон
250 г сварен и отцеден боб – може от консерва
½ връзка магданоз
сол и черен пипер
4 с.л. заквасена сметана (може да се замени с изцедено кисело мляко)
Приготвяне
Цвеклото се покрива със студена вода, кипва и се сварява под капак за около 40 мин.
Сушените гъби се накисват в 200 мл хладка вода.
Обелените картофи и лук се нарязват на малки кубчета. Обелените морков и коренчета магданоз се настъргват.
Почистеното зеле се нарязва на тънки ивици.
Лукът се сотира в загрятото олио или зехтин на средна топлина.
Прибавят се картофите и зелето и се запържва още 1-2 мин. с разбъркване. Сипва се бульонът, кипва и се готви 5 мин.
Гъбите леко се изстискват. Течността от накисването се прецежда и се добавя към супата.
Прибавят се и гъбите и настърганите зеленчуци и се готви на средна топлина 8-10 мин.
Свареното цвекло се изплаква под студена вода. Обелва се и се изрязват твърдите краища.
Цвеклото се нарязва на филийки. Добавя се в супата и се готви на средна температура 5 мин.
Бобът се изплаква под студена вода и се отцежда. Магданозът се наситнява.
Прибавя се бобът към супата, подправя се със сол и черен пипер и отново кипва. Поръсва се с магданоза.
Поднася се гарниран със заквасената сметана.