Борш от цвекло с гъби и боб

за 4 порции, 60 мин

Кухня
09:09 - 14 Март 2023
2145
Борш от цвекло с гъби и боб

Продукти

2 глави червено цвекло – по около 125 г всяка

30 г сушени гъби по избор (може да се използват и пресни гъби, но със сухите е с по-наситен аромат)

4 картофа – около 300 г общо

1 глава лук

1 морков

1-2 корена магданоз или парче пащърнак

½ глава прясно зеле - около 300 г

2 с.л. олио или зехтин

1 л зеленчуков или месен бульон

250 г сварен и отцеден боб – може от консерва

½ връзка магданоз

сол и черен пипер

4 с.л. заквасена сметана (може да се замени с изцедено кисело мляко)

 

Приготвяне

Цвеклото се покрива със студена вода, кипва и се сварява под капак за около 40 мин.

Сушените гъби се накисват в 200 мл хладка вода.

Обелените картофи и лук се нарязват на малки кубчета. Обелените морков и коренчета магданоз се настъргват.

Почистеното зеле се нарязва на тънки ивици.

Лукът се сотира в загрятото олио или зехтин на средна топлина.

Прибавят се картофите и зелето и се запържва още 1-2 мин. с разбъркване. Сипва се бульонът, кипва и се готви 5 мин.

Гъбите леко се изстискват. Течността от накисването се прецежда и се добавя към супата.

Прибавят се и гъбите и настърганите зеленчуци и се готви на средна топлина 8-10 мин.

Свареното цвекло се изплаква под студена вода. Обелва се и се изрязват твърдите краища.

Цвеклото се нарязва на филийки. Добавя се в супата и се готви на средна температура 5 мин.

Бобът се изплаква под студена вода и се отцежда. Магданозът се наситнява.

Прибавя се бобът към супата, подправя се със сол и черен пипер и отново кипва. Поръсва се с магданоза.

Поднася се гарниран със заквасената сметана.