Бухнали кифлички с конфитюр
50 мин
Продукти
500 г брашно
1 пак. суха мая
100 мл вода
½ ч.л. сол
70 г пудра захар
100 г масло
130 мл прясно мляко
1 жълтък
1 яйце
настърганата кора от ½ лимон
захар за поръсване
1 белтък за намазване
конфитюр по избор
Приготвяне
Маята се разтваря във водата със солта. Омесва се гладко тесто с брашното, пудрата захар, мекото масло, лимоновата кора, яйцето, жълтъка, млякото и маята. Оставя се да втаса 30-40 мин. на топло докато си удвои обема.
Оформят се продълговати ролки с дължина 35-40 см. Нарязват се на по 6 парчета и се разточват на около ½ см дебели кори. Изрязват се кръгове и се разрязват диагонално на 6. В широката им част се слага по 1 ч.л. конфитюр и се навиват на кифлички.
Подреждат се в тава с хартия за печене и се оставят отново леко да втасат.
Намазват се с белтък, поръсват се със захар и се пекат в загрята фурна на 180 градуса 12-15 мин.