Бухнали кифлички с конфитюр

50 мин

Кухня
09:15 - 17 Януари 2022
2665
Бухнали кифлички с конфитюр

Продукти

500 г брашно

1 пак. суха мая

100 мл вода

½ ч.л. сол

70 г пудра захар

100 г масло

130 мл прясно мляко

1 жълтък

1 яйце

настърганата кора от ½ лимон

захар за поръсване

1 белтък за намазване

конфитюр по избор

 

Приготвяне

Маята се разтваря във водата със солта. Омесва се гладко тесто с брашното, пудрата захар, мекото масло, лимоновата кора, яйцето, жълтъка, млякото и маята. Оставя се да втаса 30-40 мин. на топло докато си удвои обема.

Оформят се продълговати ролки с дължина 35-40 см. Нарязват се на по 6 парчета и се разточват на около ½ см дебели кори. Изрязват се кръгове и се разрязват диагонално на 6. В широката им част се слага по 1 ч.л. конфитюр и се навиват на кифлички.

Подреждат се в тава с хартия за печене и се оставят отново леко да втасат.

Намазват се с белтък, поръсват се със захар и се пекат в загрята фурна на 180 градуса 12-15 мин.