Бургер плескавица върху пърленка с кьопоолу
за 4 порции, 30 мин

Продукти
400 г кайма по избор
1 глава лук
1 скилидки чесън
3 с.л. зехтин или олио
1 яйце
1 с.л. прясна галета – хлебни трохи
сол и черен пипер
4 с.л. пасирано кьопоолу
1 или 2 пърленки – плосък хляб
за гарниране: краставица, зелена целина, червен лук, лимонов сок, зехтин
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в 1 с.л. загрят зехтин или олио около 1 мин.
Нарязват се зеленчуците за гарниране на парченца, смесват се и се подправят със сол, лимонов сок и зехтин.
Каймата се омесва със запържените лук и чесън, яйцето, галетата, сол и черен пипер.
Оформят се големи плоски кюфтета - плескавици. Намазват се с 1 с.л. зехтин или олио.
Пекат се на загрята скара или грил тиган от двете страни общо около 6 мин.
Плоският хляб се разрязва на 4 парчета. Намазва се с останалия зехтин или олио и се запича на скара или грил тиган от двете страни до златисто кафяво.
Слагат се кюфтетата върху парчетата хляб. Разпределя се върху всяко кьопоолуто.
Гарнира се със зеленчуковата салата.