Бургер плескавица върху пърленка с кьопоолу

за 4 порции, 30 мин

Кухня
11:06 - 21 Октомври 2025
482
Бургер плескавица върху пърленка с кьопоолу

Продукти

400 г кайма по избор

1 глава лук

1 скилидки чесън

3 с.л. зехтин или олио

1 яйце

1 с.л. прясна галета – хлебни трохи

сол и  черен пипер

4 с.л. пасирано кьопоолу

1 или 2 пърленки – плосък  хляб

за гарниране: краставица, зелена целина, червен лук, лимонов сок, зехтин

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в 1 с.л. загрят зехтин или олио около 1 мин.

Нарязват се зеленчуците за гарниране на парченца, смесват се и се подправят със сол, лимонов сок и зехтин.

Каймата се омесва със запържените лук и чесън, яйцето, галетата, сол и черен пипер.

Оформят се големи плоски кюфтета - плескавици. Намазват се с 1 с.л. зехтин или олио.

Пекат се на загрята скара или грил тиган от двете страни общо около 6 мин.

Плоският хляб се разрязва на 4 парчета. Намазва се с останалия зехтин или олио и се запича на скара или грил тиган от двете страни до златисто кафяво.

Слагат се кюфтетата върху парчетата хляб. Разпределя се върху всяко кьопоолуто.

Гарнира се със зеленчуковата салата.