Бьоф бургиньон с букет гарни

за 6 порции, 3 часа и 40 мин

Кухня
09:05 - 21 Октомври 2022
3244
Бьоф бургиньон с букет гарни

Потапянето на Bouquet garni и Sachet d'epices

Два френски букета са се гмурнали дълбоко в кулинарията от световен мащаб. Единият - Bouquet garni, е стопроцентово билков. Другият - Sachet d'epices, е от билки и подправки на зърна. И двата се потапят в ястието, разнасят в него неустоимите си аромати и вкус, с което са си свършили перфектно работата и се изваждат. За да не се раздели Букет гарни на съставните си части и всяка да заплува свободен стил, е завързан с кухненски конец. Саше д’епис със същата предпазна мярка е в опаковка от плат, най-често марля. Това и означава – торбичка, пакетче с подправки.

Bоuquet garni овкусява супи и ястия. Класическият Букет гарни се състои от магданоз, мащерка и дафинов лист, понякога още целина и праз.

И Sachet d'epices добавя вкус и аромат към супи и бульони. Обикновено съдържа мащерка, дръжки магданоз, дафинов лист, но и зърна черен пипер, понякога и скилидка чесън.

Отдавна разширената кулинарна география и на двата букета от подправки е довело и до безброй вариации на съставките им. Какво по хубаво от това всеки да си ги подреди сам.

Представяме рецепта с букет гарни или саше д’епис на знаменития бьоф бургиньон – емблематично ястие от класическата френска кухня.

 

Продукти

2 с.л. зехтин, 175 г пушен бекон на тънки ивици, 1 кг говеждо/телешко месо на парчета по 5 см, 2 моркова на шайби, 2 глави наситнен лук, 2 наситнени скилидки чесън, 3 с.л. брашно, 700 мл червено вино, 400 мл телешки бульон, 1 букет гарни, сол и черен пипер, 3 с.л. масло, 350 г дребен лук, 350 г дребни гъби, наситнен магданоз.

Приготвяне

Загрява се зехтинът на средна температура и се запържва беконът 2-3 мин. до златисто кафяво. Изважда се с решетеста лъжица. В същата мазнина на порции се запържва телешкото месо до златисто и се слага при бекона. В мазнината се сотират морковите и ситният лук 5 мин. Прибавя се чесънът и се разбърква на котлона. Връщат се месото и беконът, поръсва се брашното и се запържва 1 мин. с разбъркване. Налива се виното, подправя се със сол и черен пипер и се слага букет гарни. Готви се под капак на тих огън около 3 часа на котлона или във фурната. Разтопява се половината масло и се запържва леко обеленият цял дребен лук. Захлупва се и се готви до омекването на лука. Изважда се букет гарни. Гъбите се запържват в останалото масло. Лукчетата и гъбите се добавят в ястието. Поръсва се с магданоз.