Чили бобена салата с царевица и бекон
за 8 порции, 25 мин
Продукти
2 малки консерви червен, черен или шарен боб или 400-450 г предварително сварен и отцеден
2 малки консерви бял едър или по-дребен бял боб или 400-450 г предварително сварен и отцеден
1 малка консерва царевица или 200-250 г предварително сварена и отцедена млечна царевица
2 чили чушлета – червено и зелено, или 2 парчета от червена и зелена сладка чушка
2 скилидки чесън
2 глави лук
1-2 щипки кафява захар
оцет по избор на вкус
150 мл кетчуп
200 г пушен бекон на кубчета
Приготвяне
Отцеждат се бобът и царевицата от консервите.
Обеленият лук се нарязва на филийки. Обеленият чесън и изчистените от семето люти чушлета се нарязват фино.
Беконът се запържва на сух тиган до златисто кафяво. Добавят се оцетът, захарта, кетчупът, 100 мл вода, чесънът, чилито и се оставя да заври силно.
Смесва се още топлият сос с бекон с боба, царевицата и лука.
Салатата може да се поднесе топла или студена.