Цветница с Lupa.bg: Картофена салата с маринована риб а
за 4 порции, 50 мин

Продукти
1 кг картофи
2 глави лук
6 с.л. зехтин или олио
1 с.л. къри на прах
1 и 1/2 с.л. горчица
1 ч.л. мед
8 с.л. ябълков оцет
150 мл ябълков сок
200 мл пилешки бульон
150 г червено цвекло
150 г грах
1 ябълка
½ връзка копър
200 г кисело мляко
3 с.л. лимонов сок
2 двойни или 4 единични филета маринована риба
сол и черен пипер
Приготвяне
Картофите без да се белят се сваряват в подсолена вода 25-30 мин.
Обеленият лук се наситнява и се запържва в 2 с.л. зехтин до леко жълто. Поръсва се с кърито и се разбърква.
Прибавят се горчицата, медът, 6 с.л. оцет, ябълковият сок и пилешкият бульон. Кипва и се готви 5 мин. на средна температура. Подправя се със сол и черен пипер.
Сварените картофи се обелват. Нарязват се на филийки и се слагат в маринатата. Престоява 2-3 часа..
Обеленото цвекло се нарязва на дребни кубчета. Запържва се в 1 с.л. загрят зехтин 10 мин. на средна температура.
Грахът се бланшира във вряща подсолена вода 30 сек. и се отцежда.
Ябълката се обелва, почиства се от семките и се нарязва на малки тънки парченца. Прибавя се заедно с граха в салатата, полова се с останалия зехтин и се разбърква.
Наситненият копър се смесва с киселото мляко и лимоновия сок.
Салатата се подправя със сол, черен пипер и останалия оцет.
Гарнира се с маринованата риба. Полива се с киселото мляко. Поръсва се с цвеклото и копъра.
Може да се приготви с пържена риба, риба на скара или на фурна.