Домашен зеленчуков бульон на прах

за 1 бурканче = 20 порции, 20 мин + време за сушене във фурната

Кухня
10:57 - 19 Август 2025
647
Домашен зеленчуков бульон на прах

Продукти

1 голям морков

2 корена пащърнак с големината на моркова

1 парче корен целина - 250 г

1 пръчка праз

2 глави лук

½ връзка магданоз (друга билка или микс от билки)

40 г сол

 

Приготвяне

Измитите и подсушени зеленчуци се обелват.

Фино се настъргват морковът, пащърнакът и целината.

Празът се нарязва на тънки пръстени. Лукът се нарязва на дребно. Магданозът се наситнява.

Смесват се зеленчуците и билката. Разстила се тънко върху хартия за печене.

Суши се в загрята фурна на 80 градуса 3-4 часа. Вратата на фурната трябва да е леко отворена. Ако няма такава функция, може да се подпре с дървена лъжица.

Напълно изсушените зеленчуци се смилат заедно със солта в желаната консистенция – на прах или малко по-едро.

Съхранява се в затворен стъклен буркан.