Домашен зеленчуков бульон на прах
за 1 бурканче = 20 порции, 20 мин + време за сушене във фурната
Кухня
10:57 - 19 Август 2025
647

Продукти
1 голям морков
2 корена пащърнак с големината на моркова
1 парче корен целина - 250 г
1 пръчка праз
2 глави лук
½ връзка магданоз (друга билка или микс от билки)
40 г сол
Приготвяне
Измитите и подсушени зеленчуци се обелват.
Фино се настъргват морковът, пащърнакът и целината.
Празът се нарязва на тънки пръстени. Лукът се нарязва на дребно. Магданозът се наситнява.
Смесват се зеленчуците и билката. Разстила се тънко върху хартия за печене.
Суши се в загрята фурна на 80 градуса 3-4 часа. Вратата на фурната трябва да е леко отворена. Ако няма такава функция, може да се подпре с дървена лъжица.
Напълно изсушените зеленчуци се смилат заедно със солта в желаната консистенция – на прах или малко по-едро.
Съхранява се в затворен стъклен буркан.