Фъстъчено пиле с ориз, гъби и спанак

за 6 порции, 60 мин

Кухня
09:47 - 09 Октомври 2022
2844
Фъстъчено пиле с ориз, гъби и спанак

Продукти

600 г пилешко месо без кост

450 г спанак

300 г ориз

сол

500 г гъби

3 скилидки чесън

4 с.л. олио или зехтин

5-6 с.л. чили сос

2-3 с.л. соев сос

1 парче джинджифил с размер на орех

1-2 с.л. сухи микс от сухи подправки по избор

100 г печени/пържени фъстъци

3 яйца

1 връзка пресен лук

 

Приготвяне

Пилешкото месо се нарязва на ивици или хапки. Запържва се в 2 с.л. загрято олио, посолява се и се изважда. Оризът се сварява в подсолена вода без да се разварява.

Добавя се останалото олио и се запържват около 5 мин. нарязаният фино чесън и гъбите – цели или на парчета според размера. Накрая се добавя нарязаният спанак и се разбърква.

Обеленият джинджифил се настъргва и се смесва с пилешкото месо, соевия сос, 4 с.л. чили сос и сухите подправки. Разстила се в намазнена тавичка.

Отгоре се разстила гъбената смес. Върху нея оризът, разбъркан с разбитите яйца, фъстъците, сол и останалият чили сос.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 30 мин. Готовото ястие леко се разбърква и се поръсва с нарязания на шайби пресен лук.