Херинга салата със зелен фасул

за 2 порции, 30 мин

Кухня
15:17 - 22 Септември 2025
901
Херинга салата със зелен фасул

Продукти

250 г зелен фасул

½ до 1 ч.л. уасаби или горчица

4 с.л. ябълков сок

сол и черен пипер

1 с.л. олио или зехтин

1 стрък пресен лук

1 ябълка - около 150 г

3 стръка дръжкова зелина – около 200 г

3 филета маринована херинга – по около 80 г

прясна билка по избор

 

Приготвяне

Почистват се краищата на зеления фасул. Бланшира се във вряща леко подсолена вода 12-14 мин., изплаква се под студена вода и се отцежда.

Смесват се уасабито, ябълковият сок, сол, черен пипер и олиото чрез разбиване.

Пресният лук се нарязва на фини пръстени. Ябълката се нарязва на малки кубчета. Смесват се със зеления фасул и дресинга.

Целината, почистена от конците, се нарязва на тънки филийки.

Филетата херинга се отцеждат и се нарязват на ивици. Смесва се всичко и се оставя да престои около 30 мин.

Поръсва се с прясна билка.

Салатата може да се приготви с друга маринована риба по избор, включително с цели рибки копърка.