Херинга салата със зелен фасул
за 2 порции, 30 мин

Продукти
250 г зелен фасул
½ до 1 ч.л. уасаби или горчица
4 с.л. ябълков сок
сол и черен пипер
1 с.л. олио или зехтин
1 стрък пресен лук
1 ябълка - около 150 г
3 стръка дръжкова зелина – около 200 г
3 филета маринована херинга – по около 80 г
прясна билка по избор
Приготвяне
Почистват се краищата на зеления фасул. Бланшира се във вряща леко подсолена вода 12-14 мин., изплаква се под студена вода и се отцежда.
Смесват се уасабито, ябълковият сок, сол, черен пипер и олиото чрез разбиване.
Пресният лук се нарязва на фини пръстени. Ябълката се нарязва на малки кубчета. Смесват се със зеления фасул и дресинга.
Целината, почистена от конците, се нарязва на тънки филийки.
Филетата херинга се отцеждат и се нарязват на ивици. Смесва се всичко и се оставя да престои около 30 мин.
Поръсва се с прясна билка.
Салатата може да се приготви с друга маринована риба по избор, включително с цели рибки копърка.