Хрупкаво-сочен кайсиев сладкиш (или с други плодове)

за 24 парчета

Кухня
08:41 - 20 Ноември 2022
2951
Хрупкаво-сочен кайсиев сладкиш (или с други плодове)

Продукти

За тестото: 250 мл прясно мляко, ½ кубче прясна мая или 1 пак. суха мая, 70 г захар, 500 г брашно, 4 жълтъка, 2 яйца, сол, 1/2 ч.л. фино настъргана лимонова кора, 80 г меко масло.

За покритието: 120 г масло, 50 г мед, 120 г захар, 75 мл течна сметана за разбиване, 250 г филирани бадеми – белени на люспи.

За крема: 750 мл прясно мляко, 75 г ванилов пудинг на прах, 225 г захар, 1 шушулка ванилия – ванилов екстракт или ванилова захар, 6 листа желатин или 1 пак. на гранули, 750 мл течна сметана за разбиване.

За кайсиите: 800 г кайсии (може отцедени от консерва), 100 г конфитюр от кайсии, ½ ч.л. фино настъргана лимонова кора, 3 с.л. лимонов сок.

 

Приготвяне 

За тестото леко загрятото мляко се разбърква с натрошената мая и захарта. Замесва се тесто със сместа, брашното, жълтъците, яйцата. Добавя се мекото масло на части до гладко тесто. Оставя се да втаса на топло за около 1 час – да си удвои обема.

За покритието маслото, медът, захарта и сметаната се кипват леко за 1 мин. Добавят се бадемите и се разбърква. Оставя се да изстине до хладко.

За крема се смесват 150 мл прясно мляко, ваниловият пудинг и захарта. Кипва се останалото мляко с ванилията. Добавя се пудинговата смес и се вари с разбъркване 30 сек. Покрива се директно повърхността с прозрачно фолио.

Кайсиите, ако са пресни се разполовяват и се махат костилките. Варят се 5 мин. заедно с конфитюра, лимоновата кора и сок и 100 мл вода. Изваждат се кайсиите да изстинат. Ако са от консерва, това овкусяване и варенето се пропускат.

Втасалото тесто се разстила в тава около 40х30 см с хартия за печене. Оставя се на топло за още 15 мин.

Равномерно се разпределя бадемовото покритие върху тестото. Пече се загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 20 мин. Оставя се да изстине.

Желатинът се накисва в студена вода да набъбне и се добавя в леко загретия крем.

Разбива се сметаната и постепенно се добавя в крема с разбъркване чрез повдигане.

Обръща се блатът върху дъска, маха се хартията и отново се обръща в тавата.

Блатът се срязва на две равни част. Всяка се разрязва хоризонтално. Всеки от получените 4 блата се разрязва на 6 еднакви парчета.

Долните парчета се подреждат плътно едно до друго в тава. Намазва се половината крем. Подреждат се отгоре кайсиите. Намазва се останалият крем. Оставя се в хладилника поне за 3 часа. Покрива се с горните парчета блат – тези с бадемовата коричка.