И от кухнята ухае на елха
Домът ухае на бор, особено в кухнята. Но не чак толкова от коледната елха, дори и по Коледа и Нова година. Просто сме се престрашили да добавим сред подправките и хвойна.
Пикантният и сладко горчив вкус на плодчетата от бодливия иглолистен храст или дърво се използват в кулинарията многостранно, не само в джина и други ароматни алкохолни напитки. И не е никаква екзотика, расте си тук, у нас.
Можем да ги берем и право в тенджерата. Но дребните плодове на хвойната стават особено ароматни след отлежаване – съхнене и по две години. След този период на зреене на подправката, тя придобива наситен аромат. А горчивият смолист вкус придобива леко сладък, пикантен нюанс.
Зрънцата, малко по-големи от черен пипер, се използват цели, леко смачкани, счукани или смлени. Поради силния си аромат, трябва да се използват пестеливо. Идеалната комбинация на хвойната с други билки е с майорана и розмарин.
Според индивидуалния вкус, плодчетата хвойна могат да се съчетават със зеле, със свинско, телешко, риба, в яхнии. Перфектни са при приготвяне на дивеч. Използват се и в ястия без месо.
Предлагаме две рецепти с хвойна - в чай за директно усещане на аромата и вкуса, и сред пиле и зеле за нов нюанс на познатото.