Италианска бобена салата с риба тон
за 2 порции, 60 мин
Продукти
80 г боб (за по-бързо може да се използва предварително сварен боб или от консерва - около 300 г)
1 скилидка чесън
1 клонче розмарин
2 домата
2 стръка дръжкова целина
1 малка краставица или ½ от по-големите
¼ връзка магданоз
1 ч.л. горчица
1 с.л. оцет
сол и черен пипер
1 щипка кафява захар
3 с.л. зехтин
160 г филе риба тон от консерва – отцедена
Приготвяне
Накиснатият предварително в студена вода и отцеден боб се сварява с обеления чесън и клонката розмарин.
Доматите се нарязват на парчета – може да се махне семето. Целината се почиства от конците и се нарязва напречно на тънко.
Краставицата се нарязва на малки парченца. Магданозът се наситнява.
Смесват се горчицата, оцетът, сол, черен пипер и щипката захар. Прибавя се зехтинът с разбиване.
Дресингът се смесва с доматите, краставицата, целината и магданоза.
Рибата тон се разделя на парчета с вилица.
Свареният боб се отцежда и се смесва със зеленчуците. Подправя се със сол и черен пипер.
Накрая се добавя рибата.
Може да се приготви с друга риба от консерва, с маринована, с пушена риба.