Италианска бобена салата с риба тон

за 2 порции, 60 мин

Кухня
10:20 - 21 Януари 2025
810
Италианска бобена салата с риба тон

Продукти

80 г боб (за по-бързо може да се използва предварително сварен боб или от консерва - около 300 г)

1 скилидка чесън

1 клонче розмарин

2 домата

2 стръка дръжкова целина

1 малка краставица или ½ от по-големите

¼ връзка магданоз

1 ч.л. горчица

1 с.л. оцет

сол и черен пипер

1 щипка кафява захар

3 с.л. зехтин

160 г филе риба тон от консерва – отцедена

 

Приготвяне

Накиснатият предварително в студена вода и отцеден боб се сварява с обеления чесън и клонката розмарин.

Доматите се нарязват на парчета – може да се махне семето. Целината се почиства от конците и се нарязва напречно на тънко.

Краставицата се нарязва на малки парченца. Магданозът се наситнява.

Смесват се горчицата, оцетът, сол, черен пипер и щипката захар. Прибавя се зехтинът с разбиване.

Дресингът се смесва с доматите, краставицата, целината и магданоза.

Рибата тон се разделя на парчета с вилица.

Свареният боб се отцежда и се смесва със зеленчуците. Подправя се със сол и черен пипер.

Накрая се добавя рибата.

Може да се приготви с друга риба от консерва, с маринована, с пушена риба.