Карфиолена салата с пушено месо
за 2 порции, 35 мин
Продукти
½ глава карфиол - около 350 г
3 с.л. портокалов сок
3 с.л. газирана или обикновена вода
сол и лют или сладък червен пипер
3 ч.л. зехтин или олио
100 г пушено пуешко или пилешко - може и друго пушено месо, както и пушена риба
2 филийки пълнозърнест хляб
1-2 моркова – около 150 г
3 стръка босилек
Приготвяне
Карфиолът се разделя на розички. Бланшира се във вряща подсолена вода 3-4 мин. и се отцежда.
Смесва се портокаловият сок с газираната вода. Подправя се със сол и лют червен пипер. Добавя се 1 ч.л. зехтин или олио с интензивно разбъркване.
Пушеното пуешко или пилешко се нарязва на тънки ивици. Филийките хляб се нарязват на по 3-4 ленти.
Загрява се останалият зехтин или олио на средна температура и се запържва хлябът до златисто кафяво.
Карфиолът се нарязва на тънки филийки. Обелените моркови се настъргват на дребно. Заделят се няколко листенца босилек, останалите се нарязват на ленти.
В 2 чаши или купички се подреждат на слоеве карфиолът, пушеното месо, морковите, нарязаният босилек. Полива се с портокаловия дресинг.
Гарнира се с листенцата босилек и се поднася със запечения хляб.