Карфиолена салата с пушено месо

за 2 порции, 35 мин

Кухня
09:23 - 25 Март 2024
4597
Карфиолена салата с пушено месо

Продукти

½ глава карфиол - около 350 г

3 с.л. портокалов сок

3 с.л. газирана или обикновена вода

сол и лют или сладък червен пипер

3 ч.л. зехтин или олио

100 г пушено пуешко или пилешко - може и друго пушено месо, както и пушена риба

2 филийки пълнозърнест хляб

1-2 моркова – около 150 г

3 стръка босилек

 

Приготвяне

Карфиолът се разделя на розички. Бланшира се във вряща подсолена вода 3-4 мин. и се отцежда.

Смесва се портокаловият сок с газираната вода. Подправя се със сол и лют червен пипер. Добавя се 1 ч.л. зехтин или олио с интензивно разбъркване.

Пушеното пуешко или пилешко се нарязва на тънки ивици. Филийките хляб се нарязват на по 3-4 ленти.

Загрява се останалият зехтин или олио на средна температура и се запържва хлябът до златисто кафяво.

Карфиолът се нарязва на тънки филийки. Обелените моркови се настъргват на дребно. Заделят се няколко листенца босилек, останалите се нарязват на ленти.

В 2 чаши или купички се подреждат на слоеве карфиолът, пушеното месо, морковите, нарязаният босилек. Полива се с портокаловия дресинг.

Гарнира се с листенцата босилек и се поднася със запечения хляб.