Картофена супа с шунка и хрян

за 2 порции, 30 мин

Кухня
08:32 - 25 Май 2025
545
Картофена супа с шунка и хрян

Продукти

500 мл зеленчуков бульон

300 г картофи

1 с.л. зехтин или олио

300 г корени за супа (морков, целина, пащърнак, праз)

3 см парче пресен хрян или 1 с.л. готов от бурканче

½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук

150 г варена шунка

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Кипва се бульонът. Картофите и корените за супа се обелват и се нарязват на кубчета около 1,5 см.

Загрява се зехтинът или олиото. Запържват се картофите и корените за супа 2-3 мин. Сипва се врящият бульон и се готви 10 мин. на средна температура.

Обеленият хрян се настъргва. Дивият лук се нарязва на пръстенчета.

Шунката се нарязва на 1 см кубчета, добавя се в супата и се готви още 3 мин.

Подправя се със сол и черен пипер. Гарнира се с хряна и дивия лук.