Картофени пръстенчета с морков и маслини (ПЕЧЕНИ)
за 4 порции, 40 мин
Продукти
500 г картофи
сол и мускатово орехче
1 голям морков
4-6 зелени маслини без костилките
1 глава лук
1 с.л. масло
150 мл прясно мляко
1 яйце
Приготвяне
Картофите се сваряват без да се белят в подсолена вода за 20-25 мин. Морковите се нарязват на много дребни кубчета. Маслините и лукът се наситняват.
Разтопява се маслото и се сотира леко лукът. Добавят се морковите и маслините с 3-4 с.л. вода. Къкри под капак около 15 мин., като може да се добави още малко вода.
Картофите се обелват и се намачкват или минават през преса. Добавят се задушените зеленчуци.
Прибавя се разбитото яйце с прясното мляко и се разбърква. Подправя се със сол и индийско орехче. Разбива се всичко до пяна.
Пюрето се шприцова на пръстенчета в тава с хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 10 мин до златисто.