Коледа с Lupa.bg: Хляб с ленено семе
60 мин
Кухня
08:44 - 25 Декември 2021
2281
Продукти
600 г бяло брашно
400 г ръжено брашно или пълнозърнесто по избор
2 пак. суха мая
1 с.л. смлян ким
3-4 с.л. ленено семе
½ л хладка вода
1 жълтък
сол
Приготвяне
Смесват се двата вида брашно със сухата мая.
Добавят се кимът, лененото семе, като се оставя малко за поръсване, солта и водата. Замесва се гладко средно меко тесто.
Оставя се покрито с фолио или влажна кърпа да втаса на топло докато си удвои обема.
Слага се вав форма за печене с хартия за печене или се оформя на самун и се слага в тава с хартия за печене.
Намазва се с жълтъка и се поръсва със семките лен.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса до плътна хрупкава златистокафява коричка.