Коледа с Lupa.bg: Пълнена тиква със свинско (+ картофи, праз, домати, маскарпоне)
за 4 порции, 85 мин
Продуктите
4 малки тикви – по около 400 г, или 1-2 големи
500 г свинско месо без кост
250 г обелени картофи
1 стрък праз
100 г сушени домати в зехтин, олио (може да се заменят с 200 г пресни домати, изчистени от сърцевината, кат се предвидят 3 с.л. зехтин или олио)
1 глава лук
3 клонки мащерка, риган или чубрица
200 мл зеленчуков бульон
200 мл течна готварска сметана или прясно мляко
150 г маскарпоне или заквасена сметана
сол и черен пипер
лимонов сок
100 г настърган пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал
Приготвянето
Отрязват се капачета на тиквите и се изчистват семките и влакната.
Тиквите и капачетата се бланшират цели във вряща подсолена вода по 5-6 мин. Слагат се веднага в ледено студена вода и се отцеждат.
Свинското месо се нарязва на тънки ивици.
Картофите и празът се нарязват на парченца около 2 см.
Отцедените сушени домати се нарязват на малки ивици.
Месото се запържва в 2 с.л. лъжици от зехтина или олиото до златисто.
Прибавят се празът и картофите и се запържва всичко около 2 мин. Добавят се доматите, разбърква се и се маха от котлона.
Обеленият лук се наситнява. Заедно с мащерката се запържва в 1 с.л. от доматения зехтин или олио около 1 мин.
Сипват се бульонът и сметаната. Прибавя се маскарпонето и се разбърква. Подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок. Кипва и къкри 10-15 мин.
Тиквите се пълнят със свинското и соса. Поръсва се с пармезана.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса 10-15 мин. Ако се използват големи тикви се пече двойно повече.
Слагат се капачетата за поднасянето.