Коледа с Lupa.bg: Пълнена тиква със свинско (+ картофи, праз, домати, маскарпоне)

за 4 порции, 85 мин

Кухня
04:54 - 27 Декември 2021
1547
Коледа с Lupa.bg: Пълнена тиква със свинско (+ картофи, праз, домати, маскарпоне)

Продуктите

4 малки тикви – по около 400 г, или 1-2 големи

500 г свинско месо без кост

250 г обелени картофи

1 стрък праз

100 г сушени домати в зехтин, олио (може да се заменят с 200 г пресни домати, изчистени от сърцевината, кат се предвидят 3 с.л. зехтин или олио)

1 глава лук

3 клонки мащерка, риган или чубрица

200 мл зеленчуков бульон

200 мл течна готварска сметана или прясно мляко

150 г маскарпоне или заквасена сметана

сол и черен пипер

лимонов сок

100 г настърган пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал

 

Приготвянето

Отрязват се капачета на тиквите и се изчистват семките и влакната.

Тиквите и капачетата се бланшират цели във вряща подсолена вода по 5-6 мин. Слагат се веднага в ледено студена вода и се отцеждат.

Свинското месо се нарязва на тънки ивици.

Картофите и празът се нарязват на парченца около 2 см.

Отцедените сушени домати се нарязват на малки ивици.

Месото се запържва в 2 с.л. лъжици от зехтина или олиото до златисто.

Прибавят се празът и картофите и се запържва всичко около 2 мин. Добавят се доматите, разбърква се и се маха от котлона.

Обеленият лук се наситнява. Заедно с мащерката се запържва в 1 с.л. от доматения зехтин или олио около 1 мин.

Сипват се бульонът и сметаната. Прибавя се маскарпонето и се разбърква. Подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок. Кипва и къкри 10-15 мин.

Тиквите се пълнят със свинското и соса. Поръсва се с пармезана.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса 10-15 мин. Ако се използват големи тикви се пече двойно повече.

Слагат се капачетата за поднасянето.