Коледа с Lupa.bg: Свинско пълнено с яйца и грах
за 4 порции, 100 мин
Продукти
800 г цяло парче свинско месо без кост – например котлет (контрафиле)
120 г грах
4 яйца
сол и черен пипер
5 с.л. зехтин или олио (може да се използва разтопена свинска мас или масло)
6 клонки мащерка
1 с.л. семена копър
Приготвяне
Прорязва се джоб по дължината на месото.
Яйцата се сваряват и се обелват.
Целите яйца и грахът се подреждат в джоба на месото. Закопчава се с клечки за зъби или се завързва с кухненски конец. Месото се поръсва отвън със сол и черен пипер.
Запържва се, запечатва, в 2 с.л. загрята мазнина от всички страни и се изважда.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 1 час.
Листенцата на 4 клонки мащерка се смесват със семената копър и останалата мазнина. Маже се месото докато се пече от време на време.
Изпеченото месо се гарнира с останалите клонки мащерка и се нарязва на филийки.