КРАЙ! Путин призна независимостта на Донецк и Луганск (ДОКУМЕНТИ)

Актуални новини
21:03 - 21 Февруари 2022 (обновена)
15746
КРАЙ! Путин призна независимостта на Донецк и Луганск (ДОКУМЕНТИ)

Президентът на Русия Владимир Путин призна независимостта на Донецката и Луганската републики, които досега бяха част от Източна Украйна. Малко преди 22 часа московско време руският лидер започна извънредното си обръщение към руския народ и към света, което продължи близо 50 минути. В него той обяви решението си, а след това по време на церемония в Кремъл, предавана пряко по руските медии, той подписа и съответните укази в присъствието на лидерите на двете нови републики - Денис Пушилин и Леонид Пасечник. След това Путин подписа и договори за приятелство и взаимопомощ с новите отцепили се от Украйна републики. Той подчерта, че не става въпрос за присъединяване на двете територии към Русия.

Малко преди това Владимир Путин проведе телефонни разговори с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц. По време на разговорите с тях руският лидер им е съобщил, че „в скоро време възнамерява да подпише“ указ за признаването на Донецката и Луганската народи републики, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Отбелязва се, че Путин е информирал лидерите на Франция и Германия за резултатите от разширеното заседание на Съвета за сигурност на Русия, на което е обсъдена текущата ситуация около Донбас в контекста на поставения от Държавната дума въпрос за признаване независимостта на двете самообявили се републики. В понеделник постъпи обръщение от ръководителите на ДНР и ЛНР за признаване на техния суверенитет във връзка с военната агресия на украинските власти, масирания обстрел на територията на Донбас, в резултат на което страда цивилното население.

Същевременно френският президент Еманюел Макрон свика Съвета по отбрана и сигурност на страната си на заседание в понеделник, за да направи оценка на ситуацията в Украйна, съобщиха от кабинета на Макрон.

Преди да обяви решението си за признаване на републиките, Путин направи изявление към руснаците. "Скъпи приятели, тема на моето изказване са събитията в Украйна. Това е важно за нас и за Русия. Обръщам се към руснаците в Украйна", каза той в обръщението си.

"Въпросът е много сериозен. Ситуацията в Донбас придоби критичен характер. Не искам да давам оценки, а да кажа следващите стъпки", добави Путин.

"Украйна не е съседна наша страна, а е неотделима част от нашата история, там са нашите близки и приятели. За да обясним действията на Русия и целите, които си поставяме, трябва да кажа няколко важни думи: Съвременна Украйна е изцяло създадена от Русия, по-точно от болшевишка, комунистическа Русия", посочи руският държавен глава.

"Този процес започна практически веднага след революцията от 1917 г., при това Ленин и неговите съратници правят това по доста груб към самата Русия начин - като отделят, откъсват от нея част от собствените ѝ исторически територии. Сталин й даде някои земи, по-рано принадлежали на Румъния и Полша. През 1954 г. Хрушчов също й подари допълнителни земи. Така се сформира територията на съвременната Украйна", заяви президентът на Русия.

Отдясно наляво: руският президент Владимир Путин, лидерът на ДНР Денис Пушилин и лидерът на ЛНР Леонид Пасечник

"Миналия декември дадохме на западните си партньори договор с гаранция за безопасност между САЩ, НАТО и Русия. Отговориха ни с много общи думи, с никаква конкретика. Отнесоха дискусията настрани, като казаха, че всички предложения ще се коментират в пакет. Никой не обърна внимание на основните ни три искания", каза Путин. Той обяви, че ако Украйна влезе в НАТО тя ще се превърне в плацдарм за удар на алианса по Руската федерация.

Във връзка с обтегнатите отношения между НАТО и Москва, Путин постави 3 изисквания за продължаване на дипломатическите действия и разговори: 

- Алиансът да спре да се разширява на Изток; 

- Да спре насищането с войски и бойна техника по източния флаг; 

- Да се върне към соченото за т.нар. "мъртво" писмо-договор между НАТО и Русия, сключено през 1997 г.

Основополагащият договор, подписан в Париж тогава, очертава отношенията, сътрудничеството и сигурността за бъдещото сътрудничество между двете страни. И НАТО, и Русия заявяват, че не се смятат за противници и имат политическия ангажимент да си сътрудничат в създаването на „дълготраен и всеобхватен“ мир в Евроатлантическата зона. 

По-рано Путин заяви, че на практика това не се случва, след като Русия е поставена от САЩ като основна заплаха. И настоя това да бъде прекратено. Руският президент изброи военната мощ и параметри на разположените в последните седмици бойни единици от страна на НАТО и подчерта, че голяма част от тях във всеки момент могат да ударят Москва до няколко минути. "Те ни заплашват с нож, опрян в гърлото. Продължават да ни изнудват", каза в обръщението си Владимир Путин.

Президентът на Русия смята, че национализмът и корупцията в Украйна са подменили историческите, културните и социалните интереси на народа с етнографски атрибути и с "грабеж на гражданите", а "устойчива държавност" в Украйна така и не се е формирала. По думите му затъването в битки на различни олигархични кланове и корупцията са за сметка на Източна Украйна и интересите на гражданите й. Няма независима местна власт и съдилища, а неправителствените организации имат повече права от съдебните органи, изтъкна Владимир Владимирович.

Според него в Украйна се атакуват руснаците, опитвали се да съхранят своя език и идентичност. Путин отново повтори, че събитията по време на Майдана в Киев през 2014 г., когато многохилядни протести свалиха властта, са държавен преврат, за който са получени множество пари от САЩ, но обикновените хора не получили нищо. Напротив, "радикалите" са осъществили "терор на политици и журналисти" срещу "преврата". 

Отново връщайки се към историята Путин обвини комунистическото ръководство от 80-те години, че за да реши икономическите проблеми на Украйна, се върнало към ленинския принцип на самоопределението и подхранило национализма. Съдбата на СССР била предрешена две години преди разпада му, а националистите си приписали заслугите; вместо това проблемът бил в "стратегически грешки" на ръководството в държавното строителство, икономическите и националните политики. Разпадането на СССР било "на тяхната сметка".

Независимо от това Москва оказала огромна помощ на Киев в първите над 2 десетилетия (до 2013 г.) и дори приела да погаси сама целия съветски дълг, макар че и другите субекти (очевидно се има предвид и Украйна) трябвало да поемат част от него.

"Русия винаги си е сътрудничила с Украйна с уважение и интереси," убеден е Путин. "Но украинските власти предпочитаха да действат така, че да имат всички привилегии в отношенията с Русия, а никакви задължения. Диалогът с Русия се използва като търговия със Запада", каза тезата си президентът. Според него "Украйна строи държавата си върху отричането на всичко, което ни обединява. Нищо чудно, че е във възход национализмът, който бързо прерасна в неонацизъм."

"Цивилизационният избор" на украинския елит в посока към Запада не е свързан с избор за доброто на народа, а със съхранението на милиарди, откраднати от украинските граждани, в западни банки, заяви още президентът.

"Искам да кажа направо: когато нашето предложение за равноправен диалог със САЩ и НАТО бе отхвърлен, Русия има пълно право да обезпечи собствената си безопасност и така и ще постъпи. Относно Донбас - управляващата върхушка в Украйна не иска мирно решение на конфликта, а напротив - опитва се да създаде нова авантюра като през 2014 г. Използват непрекъснато безпилотни самолети, издевателстват над хората, включително жени, стари хора и деца. Цивилизованият мир е нарушен, когато нарушават правата на хората и ги тероризират - колко може да продължи това? Сменят се президенти и депутати в Радата, но не спира националистическият характер, завладял режима в Киев! Те не искат друго решение на въпроса с Донбас, освен военен", каза руският президент.

"Затова Русия признава независимостта на ДНР и ЛНР. Моля руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да им предложи помощ! Незабавно трябва да се прекратят военните действия там, в противен случай ще бъдат обявени други мерки", завърши Владимир Путин.