Кускус гретен с пуешко или пилешко
за 4 порции, 60 мин
Продукти
500 г филе пуешки гърди или пилешки
200 г кускус
2 моркова
300 мл кокосово мляко или течна сметана
250 мл пилешки бульон
1 с.л. къри на прах
сол и черен пипер
1 скилидка чесън
1 глава лук
2 с.л. зехтин или олио
2 с.л. сусам
Приготвяне
Обелените моркови се нарязват на тънки кръгчета.
Пилешкият бульон леко се затопля и се смесва с кокосовото мляко, кърито, сол и черен пипер.
Пуешките гърди се нарязват на ленти.
Обелените лук и чесън се наситняват и се задушават 1-2 мин. в 1 с.л. загрят зехтин или олио като се добавя и малко вода.
Прибавят се морковите и къкри 2 мин.
Слага се пуешкото филе и се готви още 2 мин.
Намазват се с останалия зехтин или олио 4 малки огнеупорни съда – например глинени, или 1 голяма.
Разпределя се кускусът, а върху него сместа с пуешкото. Залива се с с бульона с кокосовото мляко. Поръсва се със сусам.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 30 мин. до златисто кафяво.