Кускус гретен с пуешко или пилешко

за 4 порции, 60 мин

Кухня
10:40 - 18 Юли 2022
4754
Кускус гретен с пуешко или пилешко

Продукти

500 г филе пуешки гърди или пилешки

200 г кускус

2 моркова

300 мл кокосово мляко или течна сметана

250 мл пилешки бульон

1 с.л. къри на прах

сол и черен пипер

1 скилидка чесън

1 глава лук

2 с.л. зехтин или олио

2 с.л. сусам

 

Приготвяне

Обелените моркови се нарязват на тънки кръгчета.

Пилешкият бульон леко се затопля и се смесва с кокосовото мляко, кърито, сол и черен пипер.

Пуешките гърди се нарязват на ленти.

Обелените лук и чесън се наситняват и се задушават 1-2 мин. в 1 с.л. загрят зехтин или олио като се добавя и малко вода.

Прибавят се морковите и къкри 2 мин.

Слага се пуешкото филе и се готви още 2 мин.

Намазват се с останалия зехтин или олио 4 малки огнеупорни съда – например глинени, или 1 голяма.

Разпределя се кускусът, а върху него сместа с пуешкото. Залива се с с бульона с кокосовото мляко. Поръсва се със сусам.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 30 мин. до златисто кафяво.