Леща фалафели с млечен пиперен дип
за 2 порции, 45 мин
Продукти
125 г червена леща
1 с.л. масло
250 мл вода
1 кубче зеленчуков бульон
1 глава лук
1 яйце
2 скилидки чесън
3 с.л. наситнен магданоз
1 с.л. наситнен пресен кориандър
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион на прах
олио за пържене
кисело мляко
едър лют или сладък червен пипер
зехтин
сол
Приготвяне
Лещата се запържва за кратко в разтопеното масло. Сипва се водата и се готви около 20 мин. на средна температура.
Оставя се леко да изстине. Добавят се обелените и наситнени лук и чесън, бульончето, яйцето, магданозът, кориандърът, брашното, червеният пипер и кимионът.
Оформят се от сместа малки кюфтенца – фалафели. Изпържват се в загрятото олио за около 2 мин. от от всяка страна.
Поднасят се с дип от кисело мляко със зехтин и сол, поръсен с едър лют червен пипер.