Леща фалафели с млечен пиперен дип

за 2 порции, 45 мин

Кухня
07:14 - 07 Април 2022
3788
Леща фалафели с млечен пиперен дип

Продукти

125 г червена леща

1 с.л. масло

250 мл вода

1 кубче зеленчуков бульон

1 глава лук

1 яйце

2 скилидки чесън

3 с.л. наситнен магданоз

1 с.л. наситнен пресен кориандър

2 с.л. брашно

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. кимион на прах

олио за пържене

кисело мляко

едър лют или сладък червен пипер

зехтин

сол

 

Приготвяне

Лещата се запържва за кратко в разтопеното масло. Сипва се водата и се готви около 20 мин. на средна температура.

Оставя се леко да изстине. Добавят се обелените и наситнени лук и чесън, бульончето, яйцето, магданозът, кориандърът, брашното, червеният пипер и кимионът.

Оформят се от сместа малки кюфтенца – фалафели. Изпържват се в загрятото олио за около 2 мин. от от всяка страна.

Поднасят се с дип от кисело мляко със зехтин и сол, поръсен с едър лют червен пипер.