Леща зелена салата с наденица
за 4 порции, 40 мин
Продукти
150 г леща по избор
100 г дръжкова целина
100 г фенел – резене, или алабаш
100 г зелена салата
1 глава лук
½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук
4 стръка магданоз
3-4 с.л. зехтин или олио
300-350 г сурова наденица
60 мл балсамов оцет
1-2 с.л. мед
150 мл пилешки или зеленчуков бульон
2 с.л. горчица
сол и черен пипер
1 ябълка
Приготвяне
Лещата се сварява, изплаква се и се отцежда.
Обелената от конците целина и фенелът се нарязват на малки парченца. Зелената салата се накъсва или нарязва едро. Обеленият лук се наситнява. Дивият лук се нарязва на пръстенчета, магданозът – на дребно.
Загрява се 2 с.л. зехтин или олио и се запържва наденицата на средна температура 10 мин. от всички страни. Прибавя се лукът и се запържва още 1 мин.
Деглазира се с балсамовия оцет, меда, бульона силно да заври. Добавя се горчицата и се разбърква. Сосът с наденицата къкри 3-4 мин. и се подправя със сол и черен пипер.
Наденицата се изважда от соса и се нарязва на парчета. Почистената от семето ябълка се нарязва на кубчета.
Сосът се смесва с ябълката, лещата, целината, фенела, магданоза, сол и черен пипер. Прибавя се зелената салата и се разбърква.
Гарнира се с наденицата. Полива се с останалия зехтин или олио и се поръсва с дивия лук.