Лесна домашна къри паста
за 1 бурканче, 20 мин
Съвършеният обобщен аромат на къри пастата
Къри на прах или къри паста? И двете са отлични подправки с много съставки – пикантен вкус и съвършен аромат.
И сухата, и свежата могат да се приготвят у дома. Особено ценна е домашната свежа къри паста, защото като прясна по-бързо губи качествата си. Още повече, че не е нужно да се бърка всеки път. Съхранява се в бурканче в хладилника, а за по-дълго – на порции във фризера.
Най-важният момент е в идеалното съчетаване на различните съставки на къри пастата – така че ароматът да е на общия резултат, а не да се натрапва някоя от съдържащите се подправки.
В зависимост от съставките къри пастата е различна на цвят – най-често жълтооранжева до червена, но има и зелена.
Продукти
7 сушени люти червени чушлета
4 скилидки чесън
1 глава лук
1 парче пресен джинджифил – около 40 г
3 стръка лимонена трева (може да се замени с настъргана лимонова кора – около ½ ч.л.)
3 листа лайм (може да се замени с настъргана кора лайм – около ½ ч.л.)
10 г смлян кимион
15 г смлян кориандър на зърна
8 г смляна куркума
2 с.л. олио
по желание сол и черен пипер
Приготвяне
Грубо се нарязват лютите чушлета. Обеленият чесън се смачква. Обелените лук и джинджифил се наситняват.
Лимонената трева се обелва от външните лиса и фино се нарязва вътрешната мека част. Наситняват се листата лайм.
Всичко се слага в хаванче и се счуква заедно с кимиона, кориандъра, куркумата, олиото и по желание сол и черен пипер до фина паста.
Може да се пасира с ръчен пасатор или в блендер за по-лесно.