Лесна домашна къри паста

за 1 бурканче, 20 мин

Кухня
11:29 - 24 Октомври 2022
3686
Лесна домашна къри паста

Съвършеният обобщен аромат на къри пастата

Къри на прах или къри паста? И двете са отлични подправки с много съставки – пикантен вкус и съвършен аромат.

И сухата, и свежата могат да се приготвят у дома. Особено ценна е домашната свежа къри паста, защото като прясна по-бързо губи качествата си. Още повече, че не е нужно да се бърка всеки път. Съхранява се в бурканче в хладилника, а за по-дълго – на порции във фризера.

Най-важният момент е в идеалното съчетаване на различните съставки на къри пастата – така че ароматът да е на общия резултат, а не да се натрапва някоя от съдържащите се подправки.

В зависимост от съставките къри пастата е различна на цвят – най-често жълтооранжева до червена, но има и зелена.

Продукти

7 сушени люти червени чушлета

4 скилидки чесън

1 глава лук

1 парче пресен джинджифил – около 40 г

3 стръка лимонена трева (може да се замени с настъргана лимонова кора – около ½ ч.л.)

3 листа лайм (може да се замени с настъргана кора лайм – около ½ ч.л.)

10 г смлян кимион

15 г смлян кориандър на зърна

8 г смляна куркума

2 с.л. олио

по желание сол и черен пипер

 

Приготвяне

Грубо се нарязват лютите чушлета. Обеленият чесън се смачква. Обелените лук и джинджифил се наситняват.

Лимонената трева се обелва от външните лиса и фино се нарязва вътрешната мека част. Наситняват се листата лайм.

Всичко се слага в хаванче и се счуква заедно с кимиона, кориандъра, куркумата, олиото и по желание сол и черен пипер до фина паста.

Може да се пасира с ръчен пасатор или в блендер за по-лесно.