Лимонов телешки гулаш с картофи и чушки (СТЪПКА ПО СТЪПКА)
за 4 порции, 70 мин
Продукти
300 г телешко/говеждо месо – най-добре от бут, 1 голяма глава червен лук, 1 едра червена чушка, 1 едра жълта или зелена чушка, 2 с.л. олио, 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. червен пипер, 200 мл сухо червено вино, 600 мл зеленчуков бульон, 200 г картофи, 1 малък лимон, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. кимион, сол и магданоз на вкус.
Приготвяне
1
Телешкото месо се нарязва на филийки и се подсушава.
2
Месото се нарязва на кубчета – хапки.
3
Обеленият червен лук се наситнява.
4
Почистените от семето чушки се нарязват на кубчета по-дребни от месото.
5
Загрява се олиото и се запържва леко месото заедно с лука.
6
Добавят се чушките и се запържва още 1 мин.
7
Прибавят се доматеното пюре и червеният пипер и се разбърква на котлона.
8
Деглазира се с червеното вино като се разбърква и се оставя силно да кипне. Готви се на средна температура 20-30 мин.
9
Сипва се бульонът, посолява се и къкри до омекване на месо
10
Обелените картофи се нарязват на кубчета около 1 см. Добавят се в тенджерата и се готви още около 25 мин. Подправя се 5 мин. преди края с половината настъргана лимонова кора, смесена с наситнения чесън и кимиона. Гарнира се с останалата лимонова кора и наситнен магданоз.