Лимонов телешки гулаш с картофи и чушки (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

за 4 порции, 70 мин

Кухня
09:09 - 13 Юли 2022
5602
Лимонов телешки гулаш с картофи и чушки (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Продукти

300 г телешко/говеждо месо – най-добре от бут, 1 голяма глава червен лук, 1 едра червена чушка, 1 едра жълта или зелена чушка, 2 с.л. олио, 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. червен пипер, 200 мл сухо червено вино, 600 мл зеленчуков бульон, 200 г картофи, 1 малък лимон, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. кимион, сол и магданоз на вкус.

Приготвяне

1

Телешкото месо се нарязва на филийки и се подсушава.

 

2

Месото се нарязва на кубчета – хапки.

 

3

Обеленият червен лук се наситнява.

 

4

Почистените от семето чушки се нарязват на кубчета по-дребни от месото.

 

5

Загрява се олиото и се запържва леко месото заедно с лука.

 

6

Добавят се чушките и се запържва още 1 мин.

 

7

Прибавят се доматеното пюре и червеният пипер и се разбърква на котлона.

 

8

Деглазира се с червеното вино като се разбърква и се оставя силно да кипне. Готви се на средна температура 20-30 мин.

 

9

Сипва се бульонът, посолява се и къкри до омекване на месо

 

10

Обелените картофи се нарязват на кубчета около 1 см. Добавят се в тенджерата и се готви още около 25 мин. Подправя се 5 мин. преди края с половината настъргана лимонова кора, смесена с наситнения чесън и кимиона. Гарнира се с останалата лимонова кора и наситнен магданоз.