Мъфини с лапад и извара
за 12 броя, 60 мин
Продукти
200 г крем сирене (или добре изкиснато, омекнало бяло саламурено сирене)
1 шалот или главичка друг по-дребен лук
5 картофа - около 250 г
1 кг лапад (или друг листен зеленчук)
50 г пармезан или друго жълто сирене – например кашкавал
50 г кедрови ядки (или други ядки или семки)
¼ връзка копър
300 г рикота или извара
80 г заквасена сметана (илки изцедено кисело мляко)
1 яйце
сол и черен пипер
2 ч.л. олио, зехтин или масло
Приготвяне
Обеленият шалот се наситнява. Обелените картофи се нарязват на малки кубчета.
Лападът се почиства от дръжките. Бланшира се във вряща подсолена вода около 15 сек. Изважда се, изплаква се под студена вода, отцежда се и се нарязва.
Картофите се бланшират във вряща подсолена вода 1 мин. Изплакват се под студена вода и се отцеждат.
Пармезанът се настъргва. Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Копърът се наситнява.
Рикотата се разбива с крем сиренето, заквасената сметана и яйцето. Подправя се с черен пипер.
Прибавят се лападът, картофите, лукът, пармезанът, кедровите ядки, копърът и се разбърква.
12 формички за мъфини или чашки се намазват с олиото. Разпределя се сместа.
Пече се в загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор 150 градуса) до златисто кафяво 25-30 мин.