Мляно бадемово печено с праз и горчица дип

за 4 порции, 90 мин

Кухня
07:56 - 30 Април 2022
3008
Мляно бадемово печено с праз и горчица дип

Продукти

За печеното:

4 големи стръка праз – около 1,2 кг

сол и черен пипер

20 г масло

100 г хляб

150 мл прясно мляко

40 г нарязани бадеми

още малко масло за намазване

500 г кайма по избор

2 яйца

1 ч.л. сушен риган или чубрица

100 г жълто сирене по избор – може кашкавал

За горчица дипа:

250 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко

3 ч.л. горчица по избор

сол и черен пипер на вкус

1 връзка див лук или зелените пера на пресен лук

 

Приготвяне

Отделят се зелени листа на праза и се бланшират в кипяща подсолена вода 3 мин., охлаждат се в студена вода и се отцеждат.

Останалият праз се нарязва на парчета по 1 см. Сотира се в разтопеното масло на средна температура 5 мин., като се разбърква от време на време.

Хлябът се накисва в прясното мляко за 10 мин. Бадемите се запичат на сух тиган до златисто кафяво.

Намазнява се кръгла тавичка с диаметър около 26 см. Зелените листа бланширан праз се подреждат вертикално по страните на тавата, като се оставят да стърчат над ръба.

Омесва се каймата с яйцата, ригана, бадемите, изстискания хляб, сол и черен пипер. Добавя се задушеният праз и се разбърква.

Сместа се разстила в тавичката, като се сгъва стърчащата част на зеления праз върху месото и се притискат. Поръсва се настърганото жълто сирене.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса 45 мин., като към края може да се покрие с фолио.

Заквасената сметана се разбърква с горчицата, сол и черен пипер и с фино нарязания зелен лук. Поднася се към мляното печено.