Мляно бадемово печено с праз и горчица дип
за 4 порции, 90 мин
Продукти
За печеното:
4 големи стръка праз – около 1,2 кг
сол и черен пипер
20 г масло
100 г хляб
150 мл прясно мляко
40 г нарязани бадеми
още малко масло за намазване
500 г кайма по избор
2 яйца
1 ч.л. сушен риган или чубрица
100 г жълто сирене по избор – може кашкавал
За горчица дипа:
250 г заквасена сметана или изцедено кисело мляко
3 ч.л. горчица по избор
сол и черен пипер на вкус
1 връзка див лук или зелените пера на пресен лук
Приготвяне
Отделят се зелени листа на праза и се бланшират в кипяща подсолена вода 3 мин., охлаждат се в студена вода и се отцеждат.
Останалият праз се нарязва на парчета по 1 см. Сотира се в разтопеното масло на средна температура 5 мин., като се разбърква от време на време.
Хлябът се накисва в прясното мляко за 10 мин. Бадемите се запичат на сух тиган до златисто кафяво.
Намазнява се кръгла тавичка с диаметър около 26 см. Зелените листа бланширан праз се подреждат вертикално по страните на тавата, като се оставят да стърчат над ръба.
Омесва се каймата с яйцата, ригана, бадемите, изстискания хляб, сол и черен пипер. Добавя се задушеният праз и се разбърква.
Сместа се разстила в тавичката, като се сгъва стърчащата част на зеления праз върху месото и се притискат. Поръсва се настърганото жълто сирене.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 45 мин., като към края може да се покрие с фолио.
Заквасената сметана се разбърква с горчицата, сол и черен пипер и с фино нарязания зелен лук. Поднася се към мляното печено.