Мляно печено със спанак и чушки (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

за 4 порции, 60 мин

Кухня
07:15 - 23 Юни 2022
5166
Мляно печено със спанак и чушки (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Продукти

650 г телешка кайма или друга по избор

3-4 стръка магданоз

2 клонки риган

1 шепа пресен спанак

2 яйца

2 с.л. прясна галета – хлебни трохи

сол и черен пипер

175 г печени червени чушки

1 с.л. зехтин

3 стръка пресен лук

1-2 клонки босилек или мента, джоджен

½ лимон

200 г извара или изцедено кисело мляко

 

Приготвяне

1

Магданозът, риганът и спанакът се нарязват на дребно.

 

2

Каймата се смесва с яйцата, галетата, сол, черен пипер, магданоза. Ригана и спанака

 

3

Печените чушки се нарязват на фини кубчета. Добавят се в каймата и се омесва.

4

Намазва се тавичка за печене със зехтина.

 

5

Слага се омесената кайма в тавичка и се заглажда плътно. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 35-40 мин.

 

6

Пресният лук се нарязва на пръстени. Листенцата босилек или мента се наситнява. Изцежда се лимонът.

 

7

Изварата или изцеденото кисело мляко се смесва с пресния лук и босилека, 1-2 с.л. лимонов сок, сол и черен пипер. Оставя се в хладилника. Поднася се към изпеченото мляно месо.