Нова година с Lupa.bg: Печени батати с гъби и боб
за 3 порции, 45 мин
Продукти
3 батата - сладки картофа
300 г гъби по избор
½ ч.ч. сварен боб – може от консерва
2 стръка зелен лук или зелена част от праз
150 г заквасена сметана
1 ч.л. лимонов сок
1 с.л. балсамов оцет
2-3 с.л. масло
сол
Приготвяне
Бататите - без да се белят, се натриват с половината масло и сол. Слагат се цели във фурната и се пекат докато омекнат.
Гъбите, нарязани на по-едри парчета, и наситненият лук се запържват в останалото масло, посоляват се и се поръсват с черен пипер.
Добавят се отцеденият сварен боб, балсамовият оцет и се оставя да къкри за няколко минути.
Изпечените сладки картофи се разполовяват надлъжно и върху тях се изсипва сместа с гъбите.
Гарнират се със заквасената сметана, разбъркана с лимоновия сок, сол и черен пипер. Могат да се сложат и зелени билки на вкус.
Поръсва се с наситнения зелен лук или праз.