Ориенталско чили кон карне с тиквички
за 2 порции, 35 мин
Продукти
1 глава лук
100 г моркови
100 г тиквички
250 г мляно говеждо/телешко или агнешко/овнешко месо (може да се замени с друга кайма по избор)
2 с.л. зехтин или олио
1 скилидка чесън
сол и черен пипер
1 ч.л. смлян кимион
300 г домати на парченца - може от консерва
250 мл зеленчуков бульон
2 с.л. наситнен магданоз
80 г овче или друго бяло саламурено сирене
100 г бял боб – предварително сварен
тънка царевична питка
резени лайм или лимон
Приготвяне
Обелените лук, чесън, морков и тиквичката се нарязват на малки кубчета.
Каймата се запържва в 2 с.л. зехтин или олио до хрупкаво кафяво.
Добавят се морковите, тиквичката, чесънът и лукът и се запържва още малко. Подправя се със сол, черен пипер и кимоиона.
Слагат се доматите и се сипва зеленчуковият бульон. Оставя се да заври и къри под капак 15 мин.
Прибавя се свареният и отцеден боб. Поръсва се с магданоза и натрошеното или настъргано едро сирене.
Поднася се с царевичния хляб и с резени лайм за допълнително овусяване.