Пълнени картофи с лапад

за 4 порции, 90 мин

Кухня
09:06 - 22 Април 2019
2938
Пълнени картофи с лапад

Продукти

4 едри картофа - по около 170 г

150 г лапад (може да се замени с друг листен зеленчук)

сол, черен пипер и индийско орехче

1 скилидка чесън

1 с.л. масло

40 г заквасена сметана (може да се замени с изцедено кисело мляко)

100 г жълто сирене - може кашкавал

1 домат

 

Приготвяне

Картофите без да се белят се слагат в тава с хартия за печене и се пекат в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 30 мин.

Набождат се по няколко пъти с вилица и се пекат още около 30 мин.

Лападът се бланшира във вряща подсолена вода леко да омекне.

На картофите се отрязват капачета и се издълбават. Обелват се само капачетата и се намачкват заедно с издълбаното.

Добавят се лападът, наситненият чесън, маслото и заквасената сметана. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.

Пълнят се картофите и се поръсват с 80 г едро настъргано жълто сирене. Отгоре се разпределя доматът на парченца. Пече се още 15 мин.

Поръсва се с останалото жълто сирене - ситно настъргано.