Пълнени картофи с лапад
за 4 порции, 90 мин
Продукти
4 едри картофа - по около 170 г
150 г лапад (може да се замени с друг листен зеленчук)
сол, черен пипер и индийско орехче
1 скилидка чесън
1 с.л. масло
40 г заквасена сметана (може да се замени с изцедено кисело мляко)
100 г жълто сирене - може кашкавал
1 домат
Приготвяне
Картофите без да се белят се слагат в тава с хартия за печене и се пекат в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 30 мин.
Набождат се по няколко пъти с вилица и се пекат още около 30 мин.
Лападът се бланшира във вряща подсолена вода леко да омекне.
На картофите се отрязват капачета и се издълбават. Обелват се само капачетата и се намачкват заедно с издълбаното.
Добавят се лападът, наситненият чесън, маслото и заквасената сметана. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Пълнят се картофите и се поръсват с 80 г едро настъргано жълто сирене. Отгоре се разпределя доматът на парченца. Пече се още 15 мин.
Поръсва се с останалото жълто сирене - ситно настъргано.