Пълнени патладжани с кайма под млечен сос
за 4 порции, 55 мин
Продукти
2 едри патладжана
4 с.л. зехтин или олио
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 стрък целина
1 голяма червена чушка
400 г мляно месо по избор
1 с.л. червен пипер
100 мл месен или зеленчуков бульон
смлян кимион, сол, черен пипер, лют червен пипер
100 г кисело мляко
50 г бяло саламурено сирене
кервел или магданоз
Приготвяне
Патладжаните се разполовяват по дължина и се издълбава вътрешността, като се оставя около 1 см около кората. Издълбаното се наситнява.
Патладжаните се намазват отвътре с 2 с.л. зехтин и се изпичат във фурната или от двете страни на скара да омекнат.
Обелените лук и чесън се наситняват. Целината се нарязва на парченца, чушката - на малки кубчета.
Каймата се запържва в останалия зехтин на гранулки. Добавят се целината, лукът, чесънът, издълбаното от патладжаните, чушката и се запържва още около 5 мин. Поръсва с червения пипер и се разбърква.
Деглазира се с бульона и се готви около 10 мин. Подправя се с кимион, сол, черен пипер и лют червен пипер.
Пълнят се патладжаните и се пекат в загрята фурна на 200 градуса около 10 мин.
Смесват се киселото мляко с намачканото сирене. Заливат се пълнените патладжани и се готвят във фурната още около 5 мин. Гарнира се с кервел или магданоз.