Пълнени патладжани с кайма под млечен сос

за 4 порции, 55 мин

Кухня
11:25 - 24 Октомври 2022
3260
Пълнени патладжани с кайма под млечен сос

Продукти

2 едри патладжана

4 с.л. зехтин или олио

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 стрък целина

1 голяма червена чушка

400 г мляно месо по избор

1 с.л. червен пипер

100 мл месен или зеленчуков бульон

смлян кимион, сол, черен пипер, лют червен пипер

100 г кисело мляко

50 г бяло саламурено сирене

кервел или магданоз

 

Приготвяне

Патладжаните се разполовяват по дължина и се издълбава вътрешността, като се оставя около 1 см около кората. Издълбаното се наситнява.

Патладжаните се намазват отвътре с 2 с.л. зехтин и се изпичат във фурната или от двете страни на скара да омекнат.

Обелените лук и чесън се наситняват. Целината се нарязва на парченца, чушката - на малки кубчета.

Каймата се запържва в останалия зехтин на гранулки. Добавят се целината, лукът, чесънът, издълбаното от патладжаните, чушката и се запържва още около 5 мин. Поръсва с червения пипер и се разбърква.

Деглазира се с бульона и се готви около 10 мин. Подправя се с кимион, сол, черен пипер и лют червен пипер.

Пълнят се патладжаните и се пекат в загрята фурна на 200 градуса около 10 мин.

Смесват се киселото мляко с намачканото сирене. Заливат се пълнените патладжани и се готвят във фурната още около 5 мин. Гарнира се с кервел или магданоз.